Selectați pagina

Mold-Street: Registru cumpără un sistem de recunoaștere facială. Scopul este secret

Mold-Street: Registru cumpără un sistem de recunoaștere facială. Scopul este secret

recunoastere facialaCentrul Resurselor Informaționale de Stat (CRIS) Registru a anunțat pentru 10 iunie 2016 organizarea unui concurs al ofertelor de preț pentru achiziția unui sistem de recunoaștere facială (SRF).

Anunțul despre condițiile de desfășurare a concursului, publicat în Monitorul Oficial, nu conține însă și informații despre scopul pentru care întreprinderea cumpără sistemul, scrie Mold-Street, citat de UNIMEDIA.

Scopul, secret de stat

Întrebată pentru care scopuri CRIS Registru are nevoie de echipamente și programe de recunoaștere facială, Elena Buraciova, secretarul grupului de lucru responsabil pentru activitățile legate de achiziții și concursuri în cadrul CRIS Registru, a declarat pentru Mold-Street.com că nu deține informații privind modul în care va fi utilizat SRF și a recomandat să scriem un demers oficial prin serviciul de presă.

Solicitările Mold-Street.com au rămas însă fără un răspuns de la Registru.

Printre cerințele înaintate participanților la licitație este dovada unei experiențe minime de 3 ani la elaborarea și implementarea SRF, în cel puțin 3 țări. Ei vor trebui, de asemenea, să propună soluții proprii de elaborare și implementare a sistemelor de acest gen. Oferta va include documentația tehnică, servicii de elaborare sau livrare a softurilor și utilajelor, și operațiuni aferente procesului de instalare și implementare, transmiterii în exploatare, instruirii personalului, precum și activități mentenanţă.

Cantitatea necesară va fi specificată în contractul de livrare, iar achitarea va fi făcută din resursele financiare ale CRIS Registru.

Procesul de procurare a echipamentelor și programelor SRF este organizat de cumpărător fără participarea Agenției de Achiziții Publice, autoritatea abilitată cu acest gen de operațiuni la întreprinderi de stat și instituții publice.

Cine în Moldova mai utilizează SRF

Mold-Street.com a adresat o Serviciului de Informații și Securitate (SIS) o cerere de acces la informație privind existența unui sistem de recunoaștere facială în cadrul acestei structuri, însă SIS a refuzat să ofere astfel de informații, făcând trimitere la art.7 din Legea privind Accesul la Informaţii şi art.7 din Legea cu privire la Secretul de Stat.

„Informaţia solicitată se înscrie în categoria informaţiilor oficiale cu accesibilitate limitată, din aceste considerente, nu vă poate fi pusă la dispoziţie,” se spune în răspunsul serviciilor speciale.

Sursele Mold-Street au comunicat că în instituțiile publice din Moldova nu există deocamdată astfel de sisteme. SIS intenționa cândva să achiziționeze un SRF, însă guvernul nu a avut bani, iar la Ministerul Afacerilor Interne niciodată nu s-a discutat necesitatea unei achiziții de acest fel, au precizat sursele Mold-Street.com.

Printre altele, strategia de dezvoltare a domeniului tehnologiei informației și comunicațiilor prevede implementarea unui program de recunoaștere facială în Republica Moldova, însă este curios faptul că Registru face mare secret din scopul pentru care are nevoie de SRF.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *