disneyAre ochi mari, o talie mică, pomeţi înalţi şi rochii de lux. Este peste tot şi ar putea influenţa modul în care copilul tău creşte. Este, desigur, prinţesa Disney.

Într-un nou studiu cercetătorii au încercat să înţeleagă modul în care prinţesele modelează atitudinile preşcolarilor despre rolurile de gen şi imaginea corpului. Au descoperit că are efecte puternice nu numai asupra fetelor, ci şi asupra băieţilor.

Expunerea la cultura prinţeselor Disney este corelată cu un comportament stereotip legat de genul feminin la ambele sexe. Cu toate că a creat un comportament potenţial problematic la fete – se joacă numai cu jucării pentru fete – a avut un alt efect asupra băieţilor, au sărit mai mult în ajutorul colegilor de clasă.

Peste 200 de copii au participat la acest studiu, realizat de Sarah Coyne, profesor la Brigham Young University. La fete, o interacţiune mai intensă cu cultura prinţeselor a fost asociată cu aderenţa puternică la comportamentul stereotipic feminin.

Ai putea spune: „şi ce dacă? Ne dorim ca fetele noastre să fie feminine”. Şi nu e nimic în mod inerent rău în a fi feminină, spune Sarah Coyne. Dar, cercetarea arată că o aderenţă puternică la stereotipurile de gen poate fi limitativă de-a lungul timpului.

Fetele şi femeile care se identifică în mod figurativ cu „prinţesele” au tendinţa de a acorda o importanţă mai mare aspectului. Ele pot urmări mereu o frumuseţe ideală de neatins, un drum care poate duce la nefericire.

Ar putea să nu depună mult efort la orele de matematică, de exemplu, sabotând astfel o abilitate care ar fi putut înflori şi transforma într-o carieră tehnică de succes.

Cercetătorii au observat un efect mai atenuat în rândul băieţilor. Nu au schimbat pistoalele de jucărie cu jucării de fete, au adoptat însă un „comportament prosocial” acasă şi în clasă.

Băieţii care au vizionat filme cum ar fi „Frozen” sau „Cenuşăreasa” au ajutat mai mult colegii de şcoală şi au împărţit jucării cu alţi copii.

Cu toate acestea, Sarah Coyne nu recomandă interzicerea filmelor cu prinţese sau a celor care nu au o eroină războinică în rol principal.

Sursa: hotnews.ro