Selectați pagina

Modificările la Legea 2% au fost adoptate. Moldovenii vor putea oferi 2% din impozitul pe venit ONG-urilor

Modificările la Legea 2% au fost adoptate. Moldovenii vor putea oferi 2% din impozitul pe venit ONG-urilor

baniParlamentul a votat, în lectură finală, modificările la Legea cu privire la asociaţiile obşteşti sau, cum mai este numită, Legea 2%. În aceste condiţii, persoanele fizice pot direcţiona unei organizaţii non-guvernamentale sau unui cult religios 2% din impozitul pe venit plătit.

Aceste modificările stabilesc competenţa Guvernului în a stabili modul de calculare, reţinere şi transfer a desemnărilor procentuale către beneficiari, precum şi controlul utilizării acestor sume.

Totodată, proiectul reglementează destinaţia banilor. ONG-le pot folosi aceste sume doar pentru a contribui la dezvoltarea educaţiei, ştiinţei, culturii, sportului, ocrotirii sănătăţii, protecţiei sociale şi altele. În timp ce, Bisericile vor putea folosi resursele financiare doar pentru activităţi sociale, morale, culturale sau de caritate.

În acest sens, este format un mecanism de control prin care atât asociaţiile obşteşti, cât şi instituţiile religioase sunt obligate să restituie la buget suma folosită cu încălcarea legislaţiei sau sumele pentru care nu s-a efectuat raportarea utilizării lor.

Legea cu privire la asociaţiile obşteşti a fost adoptată în iulie 2014.

Sursa: adevarul.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *