Selectați pagina

Modificările la calcularea indemnizației de maternitate nemulțumește viitoarele mămici

Modificările la calcularea indemnizației de maternitate nemulțumește viitoarele mămici

copilModificarile la legea privind indemnizatiile pentru incapacitatea de munca starneste nemultumirea in randul viitoarelor mamici. Potrivit lor, noile formule de calcul sunt in defavoarea lor si nicidecum, nu stimuleaza natalitatea. La randul lor, reprezentantii Ministerului Muncii sustin ca modificarile operate vin sa asigure o mai buna protectie sociala contribuabililor onești.

[youtube]http://youtu.be/1exn8ObAsfQ[/youtube]

Potrivit modificarilor, indemnizatia pentu maternitate va fi calculta in baza venitului mediu obtinut timp de un an si nu 6 luni cum a fost pana in prezent. In cazul in care viitoarea mamica a fost in concediu de boala, aceasta perioada va fi taxata cu 900 sau 1400 de lei si nu cu salariul de facto. In consecinta, mamele sustin ca vor avea pierdut.

Olga, Viitoare Mămică: «Fiind insarcinata garantat vei avea cel putin o luna concediu de boala sau doua, sau trei. Se ia un salariu minim de 1400 de lei. Este in detrimentul celor care au un salariu mai mare».

Laura Grecu, Șefă De Direcție, Ministerul Muncii: «Din cauza ca persoana era bolnava, o luna intreaga luna respectiva se substituie cu 900 sau 1400 de lei. Asta ca sa nu se intample ca atunci cand impartim venitul sa-l impartim la 12, dar in luna respectiva venitul e 0. Ca sa nu fie asta noi incercam sa substituim perioada cu minimul ce poate oferit de stat».

O alta problema care nemultumeste viitoarele mamici este indemnizatia oferita la nasterea celui de-al doilea copil, in cazul in care dupa nasterea primului micut, femeia nu a revenit la munca. Alocatia este stabilita in baza salariului minim, indiferent de venitul care l-a avut mama anterior.

Olga, Viitoare Mămică: «Pentru mine care programam al doilea copil la o diferenta de doi trei ani, m-am razgandit, ca acest lucru nu –mi permite sa cresc copilul intr-un mediu favorabil».

Laura Grecu, Șefă De Direcție, Ministerul Muncii: «Tu nu ai avut venit 2 ani de zile pentru ca ai stat acasa. Statul iti substituie reiesind din posibilitatile financiare cu un salariu tarifar sau de functie».

Nici Sindicatele nu saluta modificarile operate.

Petru Chiriac, Vicepreședintele Confederației Naționale A Sindicatelor: «Calcularea indemnizatiei este in detrimentul mamelor, celor care trebuie sa primeasca aceasta indemnizatie. In primul rand de la sase luni s-a trecut la 12 luni calcularea indemnizatiei».

In prezent, indemnizata lunara oferita pentru cresterea copilului constituie 30 la suta din salariu.

Olga, Viitoare Mămică: «Eu am mizat pe indemnizatie pentru ca vreau sa petrec timpul cu copilul meu, chiar vreau sa-l educ, nu sa-l las la bunei sau la cresa».

Laura Grecu, Șefă De Direcție, Ministerul Muncii: «Ne dam foarte bine seama ca indemnizatia pentru cresterea copilului nu este tare mare. In Federatia Rusa este 40% din salariu. In Romania este 85%, dar Romania acorda pentru un an de zile, Lituania la fel. Noi putem acorda 90%, dar numai pentru un an, dar ce facem cu copii dupa un an daca nu avem dezvoltate cresele?»

Printre modificarile operate la lege sunt majorarea perioadei prenatale si postnatale pentru sarcinile cu 3 si mai multi feti si a fost majorata pana la 10 ani perioada de ingrijire a copilului bolnav. Totodata, in cazul in care mamele vor dori sa revina la munca, vor putea lucra doar 4 ore pe zi. Asta daca vor sa- si pastreze indemnizatia de la stat. Modificarile la legea privind indemnizatiile pentru incpacitatea temorara de munca au fost aprobate la sfarsitul anului trecut si vor intra in vigoare de la 1 aprilie curent. Deputatii liberali au contestat proiectul de lege la Curtea Constitutionala.

Sursa: tv7.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *