Selectați pagina

Modificări la Codul contravențional: Cerșitul cu simularea unei dizabilități va fi sancționat

Modificări la Codul contravențional: Cerșitul cu simularea unei dizabilități va fi sancționat

Cerșitul cu simularea unei dizabilități va fi sancționat. Modificări la Codul contravențional.

Codul contravențional va fi completat cu un nou articol, care va reglementa componența de contravenție și anume cerșitul însoțit de simularea unei dizabilități. În această ordine de idei, fapta persoanei care va simula o dizabilitate fizică sau psihică, apelând la mila oamenilor și va cere bani, va fi pasibilă de răspundere contravențională prin aplicarea amenzii de la 6 la 30 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de ore. Prevederea se regăsește într-un proiect de modificare a Codului contravențional, relatează bizlaw.md

Potrivit notei informative, modificarea propusă este necesară întrucât potrivit legislației Republicii Moldova, cerșetoria nu este pedepsită, fiind prevăzută numai răspunderea penală pentru organizarea acestei activități (art. 302 din Codul penal). În aparență, faptul simulării unei dizabilități fizice sau psihice pentru a facilita cerșitul ar putea fi calificată în baza art. 106 din Codul contravențional ”Cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere”, însă de facto această prevedere este inaplicabilă, reieșind din particularitățile faptelor date, în special, a relației dintre donator și cerșetor.

Pericolul social al faptei date rezultă din aspectul general al cauzelor cerșetoriei care, de regulă, este de natură socio-economică, fiind asociată cu problema sărăciei, cea a lipsei unui loc de muncă, afecțiunea unei persoane în urma unei dizabilității fizice sau psihice, situație care este folosită în mod dolosiv de unele persoane cu scopul obținerii unor surse materiale care deseori depășesc substanțial strictul necesar.

În asemenea circumstanțe, ținând cont de specificul fenomenului cerșetoriei în Republica Moldova și în special unele expresii ale acestei forme de activitate, se impune necesitatea introducerii unei norme speciale în Codul contravențional care ar sancționa simularea unei dizabilități fizice sau psihice pentru a trezi mila publicului în vederea facilitării cerșitoriei. Prevederi similare sunt reglementate în legislația României (art. 214 din Codul penal al României).

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке