Reclamaţia poate fi semnată atît individual cît şi colectiv de către fiecare creştin, indiferent dacă a fost sau nu în timpul evenimentelor violente din centru Chişinăului. Fiecare are dreptul să cunoască ce s-a întîmplat şi dacă vor fi traşi la răspundere poliţiştii care au încălcat legislaţia şi au aplicat forţa asupra protestatarilor paşnici.

Modelul de reclamaţie poate fi descărcat accesînd acest link.

Reclamaţia poate fi depusă la procuratura generală sau la cea raională. Fiecare procuratură are sală de primire sau cancelarie, unde vă puteţi adresa. O altă modalitate ar fi de aflat adresa procuraturii la care veţi trimite reclamaţia prin poştă printr-o scrisoare recomandată.

Către Procuratura Generală

a Republicii Moldova

Din partea cetățenilor subsemnați

Adresa de corespondență ________________________________

Telefon__________________

Cerere/Reclamație

În data de 19.05.2018 în or Chișinău a avut loc marșul organizat de comunitatea LGBT sub genericul „Fără frică de iubire”. În timpul acestui marș au fost mobilizate numeroase forțe de poliție atît în echipamente obișnuite de polițist, în echipamente speciale de protecție cît și în civil.

Înaintea marșului și în timpul acestuia au avut loc încălcări grave din partea forțelor de ordine cu aplicarea violenței asupra creștinilor care manifestau pașnic.

În fapt. Grupul de creștini a vrut să protesteze pașnic contra manifestației organizate de comunitatea LGBT pentru a-și exprima nemulțumirea cu valorile promovate de aceștia din urmă.

Ajungîd pe strada București în apropiere de str Vlaicu Pîrcălab creștinii au fost opriți de un cordon de poliție și s-au oprit pe loc. Tot în acest perimetru s-au așezat jos în genunchi pentru rugăciune.

În scurt timp organele de poliție sau persoane deghizate în uniforme de protecție a poliției avînd corpurile acoperite cu măști speciale s-au apropiat de creștini și au început să aplice forța fizică și să constrîngă drepturile fundamentale ale oamenilor în primul rînd de liberă circulație cît și de aflare în spațiul public. Fără să se prezinte polițiștii au început să îmbrîncească oamenii tîrîndu-i pe asfalt și pe trotuare, au aplicat forța și au cauzat traumatisme fizice și psihice în acest sens. Aplicarea forței a avut loc fără a se respecta procedura legală și fără a avea temei situațional pentru aceasta. Persoanele care au fost îmbrîncite de poliție nu prezentau nici un pericol și nu aveau cu ce să atace participanții la marșul LGBT. Forța fizică a fost aplicată contrar normelor și asupra copiilor și femeilor ceea ce interzice expres legea cu privire la poliție și statutul polițistului. Ba mai mult ca atît au fost aplicate mijloace speciale precum gazele lacrimogene contra protestatarilor pașnici și copiilor. Secvențele video sînt prezentate în linkul de mai jos.

Bruscarea manifestanților pașnici.

https://www.facebook.com/constantin.celac/videos/10215866402873850

https://www.facebook.com/monitorizare.antiromanism/videos/2141503582756750

Un alt caz de sfidare flagrantă a drepturilor omului a avut loc în timpul aceluiași marș la intersecția străzilor București cu str Armenească unde o domnișoară care era la distanță mare de marșul LGBT a încercat să exprime opinia contra valorilor promovate de participanții la marș fără a se apropia de ei și fără a prezenta acte de violență la adresa participanților la marș dar imediat a fost bruscată violent de un polițist și tîrîtă pe asfalt într-o direcție necunoscută. Incidentul iarăși a avut loc fără respectarea vre-unei proceduri precum prezentarea polițistului și a legitimației acestuia, explicarea drepturilor și cauzelor aplicării forței sau reținerii persoanei. Astfel persoanea a fost sechestrată și lipsită de dreptul de a-și exprima public opinia. Materialul video al acestui incident este în linkul de mai jos:

https://www.facebook.com/100013916049090/videos/417735028700362/

Acestea și alte materiale foto și video sunt disponibile pe internet și la cei care au fost agresați.

Rugăm organele de anchetă ale procuraturii să se sesizeze pe marginea cazurilor expuse și să vină cu răspuns clar în privința acțiunilor de cercetare desfășurate și a sancțiunilor aplicate.

1. Cerem ca la răspunsul primit să fie atașate copiile documentelor confirmative ale acțiunilor și deciziilor de sancționare primite.

2. Cerem să fie prezentate documentele ce țin de asigurarea securității marșului LGBT, de cine au fost semnate și aprobate oficial, perimetrul străzilor blocate și perioada de blocare a acestora.

3. Dispoziția și actele legale în baza cărora poliția a aplicat mijloacele speciale contra manifestanților pașnici și a executat ridicarea forțată a acestora (hotărîre judecătorească etc)

Ne rezervăm dreptul de a acționa în instanțele naționale și internaționale pentru a ne apăra drepturile lezate prin acțiunea forțelor de ordine.

Data _______________

Nume Prenume (telefon)_______________________________________________________