Notă: Avocatul Iulian Rusanovschi prezintă mai jos argumentele şi un model de plângere penală în cazul cînd există incertitudini cu privire la câți decedează și câți nu din cauza COVID-19 din numărul de decese care ni se prezintă zilnic.

Model cerere penală: AUTOPSIE în urma deceselor “COVID”

Model cerere penală: AUTOPSIE în urma deceselor “COVID”

MODEL CERERE PENALĂ – AUTOPSIE in urma deceselor “COVID”

Există numeroase discuții în mediul public cu privire la tratamentul administrat bolnavilor de COVID-19, mai ales celor internați la ATI. Există multe nelămuriri și incertitudini cu privire la câți decedează și câți nu din cauza COVID-19 din numărul de decese care ni se prezintă zilnic.

Cu toate acestea, autopsiile sunt interzise, persoanele decedate sunt ”sigilate” și declarate moarte de COVID-19 în statisticile oficiale care ni se prezintă în ritm de mitralieră și suntem terifiați zilnic cu numărul de decese pe care le creează virusul. Nu știm încă și se pare că în acest ritm nu vom afla niciodată adevărul. Pentru a afla adevărul, singurii care pot să ajute concret la aflarea lui sunt în primul rând membrii familiilor decedate.

Știm că este greu ca atunci când îți moare cineva drag să te mai gândești la altele și să mai ai putere să vrei să afli vreun adevăr atunci când afli că ți-a murit, fratele, sora, mama, tatăl, bunicii… Însă, dacă ai cea mai mică suspiciune că membrul familiei tale nu a decedat din cauza COVID-19 sau că tratamentul care i-a fost administrat i-ar fi cauzat decesul, poți să contribui la aflarea adevărului.

Pentru asta, trebuie să ai puterea să ceri autopsia medico-legală pentru a afla cauza reală a decesului. Ca să obții o asemenea autopsie trebuie ca după ce afli de deces, fără să ridici corpul persoanei decedate de la morga spitalului, să formulezi o plângere penală la Procuratura/inspectoratul de politie din sectorul/raionaul în care se află spitalul în care a decedat și să ceri autopsia medico-legală.

Modelul de plângere penală îl găsiți mai jos:

PENTRU SUSPICIUNI LEGATE DE TRATAMENT INADECVAT CAUZATOR DE MOARTE ÎN SPITAL

Către: Procuratura ….
Adresa: ….
Telefon: ….
Email: …

Domnule Procuror – sef,

Subsemnatul …, IDNP: …., cu domiciliul în ….., telefon: ….., e-mail: În calitate de fiu al lui …. (născut la …..) și decedat în Spitalul …. la data de …,

În temeiul art. 262, 263 c.p.p. formulez următoarea:

PLÂNGERE PENALĂ

Împotriva Spitalului ….. cu sediul în …..

În fapt, tatăl meu (membrul familiei mele) … (născut la data de …, IDNP: …) a fost internat în …. unde a decedat la data de ….

Tatăl meu …. a fost diagnosticat cu Covid-19 și există suspiciuni cu privire la tratamentul administrat și acordarea asistenței medicale în spital, rele și inadecvate tratamente, malpraxis, nefiindu-i respectate drepturile omului și fiindu-i aplicate posibile tratamente inumane, toate acestea conducând în final la decesul acestuia.

În prezent, corpul tatălui meu se află la morga Spitalului ……….

În probațiune, solicit să dispuneți, în regim de urgență, efectuarea unei autopsii medico – legale conform dispozițiilor art. 143,144 C.p.p. pentru a se întocmi un raport de expertiză care să conțină constatările și concluziile prevăzute de art. 143 alin 1 punct 1 CPP.

Dispunerea autopsiei medico-legale în regim de urgență se impune ca urmare a faptului că este necesar să îl înmormântez pe tatăl meu, iar autopsia pentru a se stabili cauza decesului și dacă a fost subiectul unei infracțiuni este necesar a se face înainte de înhumare.

Data

Semnatura