Selectați pagina

Moartea unei natiuni – Rata natalitatii in Japonia a scazut la cel mai mic nivel istoric, iar rata mortalitatii este cea mai inalta intilnita vreodata.

Moartea unei natiuni – Rata natalitatii in Japonia a scazut la cel mai mic nivel istoric, iar rata mortalitatii este cea mai inalta intilnita vreodata.

line-graph-down“Prosperitatea” capitalista isi spune cuvintul peste tot, in tarile dezvoltate, prin cresterea ratei mortalitatii si scaderea fara precedent a ratei natalitatii.

In Japonia situatia este critica si este foarte greu ca populatia sa fie convinsa de o eventuala redresare a economiei tarii, chiar cu manevrele indraznete ale Abe si Abenomics-ul sau.

Cum vor putea un numar din ce in ce mai mic de lucratori, sa suporte un numar ceva mai mare de pensionari? Cum va intervenii guvernul japonez din moment ce el este in pragul falimentului si dator vindut.

In 2014, Japonia a inregistrat 1.001.000 nasteri, care reprezinta cel mai scazut nivel din istoria tari raportat la populatie.

In acelasi timp, Tara Soarelui Rasare a inregistrat 1.270.000 de morti, deasemenea, cel mai ridicat nivel al tuturor timpurilor, facind sa existe o problema demografica de proportii pentru Japonia si aratind mai mult decit orice, spre ce dezastru se indreapta acest lagar capitalist si cita incredere au oamenii in “bunastrea” promise de liderii capitalisti.

Guvernul nipon a emis legi care se doresc a creste natalitatea si numarul nasterilor. Aceste legi sint de natura sa sprijine femeile intre 20 si 39 de ani, considerindu-le un grup critic in extinderea numerica a  populatiei.

Daca actualul trend al ratei feritilitatii se va mentine la nivelul actual, de 1,4, guvernul nipon avertiza in Noiembrie 2014, populatia Japoniei va scadea in 2060, de la 127 de milioane, la putin peste 80 de milioane de oameni, asta daca nu vor exista mutatii demografice puternice dictate de fenomenele naturale care au facut ravagii in insula.

Se preconizeaza ca pe acest trend, populatia Japoniei va putea ajunge in 2110, la mai putin de 50 de milioane de suflete. Un dezastru economic de proportii, care face din insula un “paradis” al pensionarilor care vor trebui sa isi cultive orez si cele necesare traiului, pina la moarte, pensiile lor neputind fi asigurate de un contingent de lucratori din ce in ce mai mic.

Chiar daca rata fertilitatii va creste rapid, la 2,07 pina in 2030 si va sta la acest nivel ceea ce este foarte putin probabil, populatia totala va fi peste 5 de ani, sub 100 de milioane si cu mari discrepante la capitolul virsta.

Japonezilor le-a ramas sansa acceptarii emigrarii, insa Abe se opune unui proiect de acest fel, imbratisat in mod fortat de Obama, care a acceptat milioane de spanioli sa ii transforme din ilegali in egali si sa primeasca rudele lor din Sud America.

Pentru liderii japonezi este din ce in ce mai greu sa structureze un buget echilibrat si efficient, avind in vedere discordantele economice generate de o rata a natalitatii din ce in ce mai mica.

Situatia este extreme de difcila si ajuta in mare parte, tarile emrgente si China in special, care oricind poate renunta la principiul, “o familie, un copil”…

Autor: Adrian Cosereanu

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *