Mitropolitul Serafim din Pireu crede că prin vizitele lor la Vatican, reprezentanții Fanarului venerează mantia autorității papale.

mitropolitul serafim de pireu despre delegatiile papale

Mitropolitul Serafim de Pireu: Schimbul de delegații dintre Fanar și Vatican este un pas către o posibilă “unire a bisericilor”

Mitropolitul Serafim din Pireu al Bisericii Ortodoxe a Greciei crede că schimbul de delegații dintre Fanar și Vatican este un pas către o posibilă „unire a bisericilor”, relatează Vima Orthodoxias.

În comentariul său cu privire la prezența delegației fanariote la Roma în ziua pomenirii Apostolilor Petru și Pavel, sărbătorită pe noul stil la 29 iunie, Mitropolitul Serafim a scris că „Vaticanul a stabilit așa-numita „sărbătoare patronală” pentru a confirma iluzia papală că el este succesorul lui Petru, „întâistătătorului apostolilor” și, prin urmare „primul” și „capul vizibil” al Bisericii.

Potrivit ierarhului grec, „relațiile strânse dintre Vatican și Fanar „se consolidează” prin schimbul de vizite al delegațiilor”.

„Delegațiile Papale se îndeaptă spre Fanar, iar delegațiile corespunzătoare ortodoxe – spre Vatican. Este de notat faptul că aceste vizite au o mare importanță pentru promovarea obiectivului ecumenic – „unirea bisericilor, a spus Vlădica.

„Declarații „importante” din ambele părți și complimente de regulă plate și inutile, având menirea să cultive la oameni iluzia că condițiile „unirii”sunt  favorabile, că obstacolele sunt „înlăturate”, că „intoleranța” din trecut a fost depășită prin „iubire”, și că în cele din urmă, condițiile contemporane necesită unitate pentru binele omenirii! „, a subliniat Mitropolitul Serafim.

Vlădica crede că „delegația de creștini ortodocși din Patriarhia Ecumenică a plecat la Roma pentru a „cinsti” cu prezența lor mania Papei pentru autoritate. Și cel mai mare rău dintre toate: continuarea promovării „unirii bisericilor”.

„Suntem foarte triști și îngrijorați de ceea ce se întâmplă în sfera ecumenismului. Tot ce putem spune este că trebuie să fim vigilenți, pentru că ne așteptăm ca în curând să avem evenimente foarte neplăcute!”, a rezumat Mitropolitul Serafim.

Sursa: https://www.vimaorthodoxias.gr/mitropoleis/quot-keraynoi-quot-apo-tin-i-m-peiraios-epagrypnisi-tora-i-papiki-exoysia-me-tis-eylogies-toy-fanarioy/