Selectați pagina

Mitropolitul Bartolomeu de Rivne: opriti violenta impotriva credinciosilor ortodocsi!

Mitropolitul Bartolomeu de Rivne: opriti violenta impotriva credinciosilor ortodocsi!

mesaj pticia pasarea mitropolit bartolomeu de rivneMitropolitul Bartolomeu de Rivne și Ostrozhsk (Biserica Ortodoxă Ucraineană, Patriarhia Moscovei – UOC) a trimis o scrisoare Președintele Ucrainei, Piotr Porashenko, pentru a opri violența împotriva credincioșilor ortodocși din satul Ptycha.

Mai jos, puteti vedea traducerea acestui mesaj:

“Stimate domnule Președinte! În regiunea Rivne, de Sfântul Nicolae, au avut loc evenimente teribile. În satul Ptycha, raionul Dubno, adevarate pogromuri și violențe au izbucnit pe motiv de învrăjbire religioasă și discordie. Autoritățile locale, poliția, radicalii Sectorului Dreapta, incitati de către reprezentanții Patriarhiei Kievului (UOC-KP), au executat persecuții și violențe fizice împotriva cetățenilor Ucrainei!

Pe 18 decembrie, în ajunul sărbătorii, credincioșilor UOC nu li s-a permis accesul în biserică, pe care reprezentanții Patriarhiei Kievului și activiștii Sectorului Dreapta au confiscat-o ilegal de ceva timp. Enoriașii din UOC detin toate documentele necesare și hotărârile judecătorești, dovedind dreptul de proprietate asupra clădirii religioase. Cu toate acestea, autoritatile locale și reprezentanții UOC-KP ignora complet drepturile credincioșilor din UOC!

În timp ce încercau să intre în biserică, enoriașii UOC au fost bătuți și s-au folosit gaze lacrimogene împotriva acestora. Cu toate acestea, au reușit să intre in lacasul lor. Au slujit dimineața și seara, iar o parte a comunității s-a blocat în biserică, în semn de protest împotriva arbitrariului autorităților locale și UOC-KP.

Acum, poliția și reprezentanții agresivi ai Patriarhiei Kievului ii tin pe acești oameni sub asediu, ca pe niste criminali. Ei nu au voie să primeasca haine groase, apă și alimente. Clădirea bisericii este rupta de electricitate. Temperatura în interior este de doar 4 grade. Starea fizică a enoriașilor s-a agravat. Un medic de pe ambulanță a fost lăsat înauntru, dar a făcut-o în grabă, cu o cantitate insuficienta de medicamente.

Spuneti-ne, cine este adevaratul infractor în această situație? Cum pot avea loc astfel de lucruri, în timpul uneia dintre cele mai importante și milostive sărbători a ucrainenilor?

Noaptea, credincioșilor UOC le-au fost distruse ferestrele caselor. “Cocktailuri Molotov au fost aruncate” pe praguri. Unele familii au minori. Un copil a fost rănit. Cei care sosesc în Ptycha pentru a-i sprijini pe enoriașii UOC sunt supusi hărțuirii: anvelopele autovehiculelor sunt taiate, ferestrele autovehiculelor sunt sparte cu arme cu aer comprimat. Comunitatea UOC a satului Ptycha se simte speriata și șocata.

Luptătorii Sectorului Dreapta și susținătorii cei mai agresivi ai UOC-KP se pregatesc de un asalt de noapte și de confiscarea clădirii religioase. Experiența conflictelor anterioare sugerează că acestia acționează violent, în afara legii și moralei creștine.

Domnule Președinte, sub ochii dumneavoastra, ucrainenii obisnuiti, patrioti ca dumnevaoastra, sunt lipsiți de drepturile fundamentale ale omului. Ei sunt tratati ca ființe de clasa a doua. Copiii lor sunt hărțuiți, proprietatea lor deteriorata. Un astfel de fenomen urât, ca pogromul, care parea să fi fost învins pentru totdeauna în urmă cu mai mult de 70 de ani, revine în Ucraina.

Statul nostru este împins în focul urii religioase. Nu există câștigători în astfel de conflicte, doar învinși. Rănile publice cauzate de astfel de conflicte nu pot fi vindecate in mai multe generații de acum încolo.

Domnul presedinte! Vă rog să interveniti imediat și să ii protejati pe colegii dumneavoastră de cetățenie! De dragul Ucrainei, de dragul viitorului nostru comun, de dragul vieții și sănătății credincioșilor de rând. Fie ca Atotputernicul să fie cu noi toți! Fie ca El să ne dea putere să înțelegem și să iertam reciproc! Fie ca El sa-i salveze pe ucraineni, care se confruntă, unii cu ceilalti, prin răutatea și violența unora sau pornind de la propria ura oarbă a altora!”.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.