Mitropolitul Daniil Vidinsky s-a adresat cu o scrisoare către ierarhii Bisericii Eline, în care a analizat şi a criticat aspru acţiunile patriarhului Bartolomeu.

La 17 mai 2019 ierarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare Mitropolitul Daniil Vidinsky a adresat o scrisoare tuturor mitropoliţilor Bisericii Ortodoxe Eline cu privire la problema autocefaliei Ucrainei. Comunicat de „Fanarion”.

În scrisoarea sa, Mitropolitul Daniel afirmă că Patriarhul Ecumenic este un om care, prin violență, încearcă să uzurpeze puterea în Ortodoxia Mondială. Arhiereul Bisericii Bulgare cere ierarhilor ortodocși să „ridice vocea lor” împotriva a ceea ce se întâmplă.

„În cazul dat, Patriarhul de Constantinopol nu este un tată, ci o persoană care, prin violență, încearcă să uzurpeze puterea”, scrie Mitropolitul.

„Și aceste ambiții se extind nu numai la Sfânta Mitropolie de la Kiev, ci și la întreaga Biserică Ortodoxă, deoarece Patriarhul Bartolomeu pretinde la dreptul să intervină în afacerile interne ale fiecărei Biserici locale. Dacă suntem copii adevărați ai Bisericii-Mamă, Biserica Ortodoxă, atunci trebuie să ne ridicăm glasul împotriva a ceea ce se întâmplă, pentru că altfel vom sprijini pe cineva care, folosind puterea, încearcă să uzurpeze drepturile care aparțin în exclusivitate întregii Biserici”.

Mitropolitul Daniil spune că pretențiile actuale ale Patriarhiei de la Constantinopol față de primatul în lumea ortodoxă nu au nici premise canonice, nici istorice:

„În prezent circumstanţele istorice sunt complet diferite, pentru că Istanbulul nu mai este capitala unui stat creștin, iar Bisericile locale nu constituie teritoriul unui singur stat, așa cum a fost în perioada îndelungată a Bizanțului, apoi a Imperiului Otoman”. El consideră că „unele dintre Bisericile locale contemporane sunt mult mai bine organizate decât Patriarhia din Constantinopol și nu au nevoie de un factor” stabilizator „pentru structura și conducerea bisericii”.

Mitropolitul este încrezut că acțiunile Patriarhiei de la Constantinopol distrug Ortodoxia și în cele din urmă duc la o nouă schismă, ca cea care a avut loc în 1054:

„Este evident că aceste acțiuni ale Patriarhiei de la Constantinopol distrug, amenință și dăunează unității Bisericii Ortodoxe. În opinia noastră, Biserica Ortodoxă se află la o răscruce de drumuri: să demonstreze înțelepciunea ei sobornicească și să protejeze unitatea, sfințenia, universalitatea și apostolicitatea, sau să aleagă calea papismului estic, repetând istoria tristă din 1054”.

Anterior, mass-media a scris despre declarația Patriarhului Bartolomeu că „Constantinopolul este Biserica Mamă pentru popoarele balcanice”.

Sursa: https://fanarion.blogspot.com/2019/06/blog-post_31.html