Selectați pagina

Mitropolit al Bisericii Ortodoxe a Greciei a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru “incitare la ură față de homosexuali”

Mitropolit al Bisericii Ortodoxe a Greciei a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru “incitare la ură față de homosexuali”

Mitropolitul Ambrozie de Kalavrita din cadrul Bisericii Ortodoxe a Greciei a fost condamnat la 7 luni de închisoare cu suspendare, cu 3 ani termen de încercare, pentru incitare la ură față de homosexuali și abuz în serviciu.

Sentința a fost dată pe 28 ianuarie de Curtea de apel din Aigio. În martie anul trecut Mitropolitul Ambrozie fusese achitat în primă instanță, însă procurorii au făcut recurs. Înaltul prelat a fost acuzat pentru instigare la ură în urma unei postări de pe blogul personal din 2015 în care vorbea de păcatul homosexualității.

În articol, Mitropolitul condamna relațiile sexuale între persoanele de același sex și făcea un apel la credincioși să se opună acestora, numind homosexualitatea „o abatere de la legile naturii”. Postarea a venit în contextul în care parlamentul grec tocmai votase în favoarea parteneriatului civil pentru persoanele de același sex:

„Dumnezeu a creat bărbatul și femeia, și nu o anomalie a naturii. Voi lupta contra celor care sunt împotriva lui Dumnezeu. Homosexualii sunt frații și surorile noastre, dar nu sunt copiii lui Dumnezeu”, scria Mitropolitul Ambrozie pe blog.

Sunetul de doliu al clopotelor bisericilor din întreaga Grecie s-a auzit în semn de protest după pronunțarea sentinței: „Este cel mai important moment din viața mea, deoarece sunt persecutat pentru dragostea față de Hristos”, a declarat Mitropolitul Ambrozie la aflarea sentinței. Avocații săi vor ataca decizia la Curtea Supremă.

Notă:

Tribunalul l-a condamnat pe Mitropolitul Ambrozie in ciuda faptului ca procurorul a cerut achitarea acestuia.

A fost condamnat la incitare la ura sau violenta rasiala si de abuzarea functiei ecleziale pentru propagarea de texte homofobe. Presa ostila mitropolitului citeaza, din textul pentru care a fost condamnat, urmatorul fragment:

“Scuipati-i! Distrugeti-i! Votati impotriva lor! Nu sunt oameni! Sunt ciudatenii ale naturii! Bolnavi mental si spiritual! Sunt nebuni! Nu ezitati! Oriunde ii vedeti, scuipati-i! Nu ii lasati in pace! Sunt periculosi!” 

Textul a fost scris in 2015, cu ocazia dezbaterii parlamentare pe subiectul extinderii parteneriatului civil si la cuplurile gay.

In apararea sa, Mitr. Ambrozie a afirmat ca randurile erau dedicate politicienilor.

Pe cand este evident ca, oricui ar fi destinate, cuvintele mitropolitului sunt inadecvate si usor speculabile, la fel de evident este ca o astfel de decizie a justitiei elene (care nu e definitiva, urmeaza recursul la instanta suprema) poate crea un precedent de care sa se abuzeze. Formula “folosirea functiei ecleziale” pentru raspandirea de mesaje homofobe este suficient de vaga astfel incat sa fie extinsa si asupra formularilor standard ale Bisericii privind homosexualitatea. 

Mitropolitul Ambrozie a mai fost acuzat, de asemenea, pentru suportul pe care l-ar fi dat formatiunii de extrema dreapta din Grecia, Zorii Aurii. Ierarhul grec este cunoscut pentru pozitiile sale categorice, deseori incomode, alteori exagerate.

Sursa: http://orthochristian.com/118981.html

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *