Sf. DimitrieÎncercarea de mai multe ori de a se distruge pictura murală cu înfățișarea sfîntului Dimitrie de la Mănăstirea Curchi, a fost cu eșec de fiecare dată, totuși ea reapare din nou și din nou, transmite CURENTUL.

Solicitat de reporterul nostru, călugărul Avraam, un locuitor al Mănăstirii susține următoarele: „Prima dată, în anii 60, l-au acoperit cu o vopsea neagră de origine necunoscută. Și în loc de imaginea sa pe perete a apărut un dreptunghi de doi metri. Dar după un timp tabloul a început să devină vizibil după vopseaua neagră. Ateii de atunci au luat din nou pensulele pentru a ascunde iarăși imaginea sa. Dar, după cîțiva ani silueta mucenicului, hainele sale colorate au reapărut prin vopseaua neagră: el apărea din nou și din nou. Au încercat să-l acopere chiar și cu var, dar Dimitrie se reîntoarce’’.

Conform spuselor locuitorilor de la Curchi să-l înnegrească au încercat nu doar pe mucenicul Dimitrie.

„Pe teritoriul bisericii mănăstirei mai sunt două fresce ale sfinților, care de asemenea au fost vopsite. Să-i mascheze au încercat cu rășină dizolvată în benzină. Aceste picturi, de asemenea, ușor au început să reapară din negrul cu care au fost acoperite. Totuși mai lent decît imaginea mucenicului Dimitrie’’, au afirmat locuitorii.

Călugărul Avraam a mai susținut faptul că ,,curățarea’’ frescelor este un miracol. Ea se explică prin pronia dumnezeiască. Faptul că imaginea apare din nou și din nou, în ciuda lucrării rele a oamenilor, înseamnă că locul acestor imagini este anume aici la mănăstirea Curchi. Imaginea și puterea mucenicului Dimitrie nu poate distruge nimic.

Reiterăm că fresca reprezentîndu-l pe Sf. Dimitrie în înălțime a fost pictată mai mult de două secole în urmă, la mănăstirea Curchi din raionul Orhei.

Sursa: Curentul.md