cruceMinistrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a explicat, într-o postare pe blogul său, motivele care au stat la baza deciziei privind scoaterea, pînă la 20 octombrie curent, crucilor și monumentelor funerare de pe marginea drumurilor. Totodată, ministrul afirmă că scoaterea obiectelor funerare este foarte importantă, avînd în vederea integrarea RM în UE, informează CURENTUL.

Ministrul amintește că decizia în acest sens a fost adoptată la mijlocul lunii august, după o serie de consultări cu membrii societății civile, dar și cu colegii noștri de la Ministerul Afacerilor Interne și cei de la Ministerul Culturii.

„Mă bucur că inițiativa aceasta a fost susținută și de reprezentanții Bisericii Ortodoxe și contăm foarte mult pe sprijinul oferit de ei, pentru a informa cetățenii Republicii Moldova despre importanța acestui proiect, dar și despre faptul că locul obiectelor funerare este în cimitire și nicidecum pe marginea drumurilor”, a menționat el.

Iurie Chirinciuc scrie că, hotărârea privind scoaterea crucilor de pe marginea traseelor este una destul de importantă, dacă e să vorbim despre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. „Cât am mers prin țările dezvoltate, nu am văzut nicăieri astfel de obiecte pe marginea drumurilor. Haideți să luăm și noi exemplul partenerilor noștri de dezvoltare din Vest, mai mult decât atât, că obiceiul acesta, pare a fi, unul destul de primitiv – doar în epoca de piatră se puneau tot felul de însemne în locurile în care a pierit cineva”, a explicat liberalul.

Ministrul a spus că un alt motiv, care a stat la baza deciziei de a scoate obiectele funerare, este și faptul că din cauza lor se produc multe accidente rutiere. „Sunt cazuri în care șoferii lovesc un monument de acest fel, iar mașinile le sunt făcute zob și ei rămân cu traume pe viață”, a adăugat Iurie Chirinciuc.

Demnitarul reiterează rugămintea sa către cetățeni: „Rugămintea mea este ca până în data de 20 octombrie să mergeți Dvs. în locurile, unde i-ați pierdut pe cei dragi, pentru a scoate benevol aceste obiecte”. „În caz contrar – ele vor fi dezinstalate de către drumari și date preoților pentru a fi folosite la înhumarea persoanelor nevoiașe”, a mai adăugat el.

Iurie Chirinciuc îndeamnă cetățenii să se conformeze noilor prevederi și să dea dovadă de societate civilizată: „Mai avem o lună de zile la dispoziție și ar fi salutabil să-i anunțați și pe apropiații Dvs. despre această hotărâre”.

„Chiar dacă unii spun că inițiativă dată nu este o mare realizare, eu îi contrez și spun că: prin pași mici ajungem să facem lucruri mărețe”, a conchis ministrul.

Cristina Pendea