operatii de transplantInstituţiile medicale private vor putea face operaţii de transplant. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de modificare a Legii transplantului, elaborat de Ministerul Sănătăţii. Documentul a fost discutat miercuri, la şedinţa Guvernului.

Dacă modificările la legislaţie vor fi aprobate, un spital privat va putea efectua operaţii de transplant, în cazul în care va corespunde criteriilor stabilite de Ministerul Sănătăţii. Instituţia medicală va trebui să dispună de specialişti, o sală de operaţii, echipamente necesare, dar şi condiţii pentru stocarea şi protecţia datelor.

Alte modificări propuse la legea transplantului prevăd posibilitatea trimiterii organelor preluate de la donatorii cadaverici pentru beneficiari din străinătate. Dar asta abia după ce ţara noastră va adera la una dintre asociaţiile internaţionale de transplant.

În ultimii trei ani, în Moldova au fost efectuate 26 de operaţii de transplant de cornee, 9 operaţii de rinichi şi 2 de ficat. În prezent 18 persoane au nevoie de transplant renal, iar altele 13 – de ficat. Totodată, 18 persoane aşteaptă transplant de cornee.

Sursa: Publika.md