Selectați pagina

Ministerul Sănătăţii a aprobat Politica de securitate a datelor cu caracter personal la prelucrarea acestora

Ministerul Sănătăţii a aprobat Politica de securitate a datelor cu caracter personal la prelucrarea acestora

Pregătirea Sistemului Informațional Automatizat Asistență Medicală Primară (SIA AMP), care presupune programarea online la medicul de familie și elaborarea fișei electronice a pacientului, este pe ultima sută de metri. Totodată, este în proces de definitivare și documentația privind gestiunea și exploatarea SIA AMP. În acest sens în bugetul de stat sunt prevăzute aproape 6 milioane de lei, informează reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, solicitați de IPN.

 

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătății este în proces de examinare și soluționare a mai multor probleme ce țin de darea în exploatare a SIA AMP. În scopul ajustării cadrului normativ la cerințele ce țin de punerea în aplicare a sistemelor informaționale, care includ procesarea datelor cu caracter personal, au fost operate modificări și completări la Hotărârea Guvernului din iulie 2017, iar SIA AMP a devenit astfel parte componentă a Registrului medical.

În urma discuțiilor cu reprezentanții Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Ministerul a elaborat Instrucțiunea privind gestiunea utilizatorilor în cadrul SIA AMP. Totodată, este în proces de definitivare proiectul Instrucțiunii cu privire la modul de evidență a obiectelor informaționale ale Registrului medical.

Reieșind din faptul că SIA AMP este unul din cele mai mari sisteme informaționale de stat (cuprinde date cu caracter personal ale locuitorilor Republicii Moldova, cetățenilor străini, apatrizilor, informații sensibile despre minori, despre starea sănătății, date susceptibile de a prezenta riscuri speciale pentru drepturile și libertățile persoanelor) Ministerul a aprobat Politica de securitate a datelor cu caracter personal la prelucrarea acestora în cadrul sistemelor informaționale de date cu caracter personal, scrie sursa citată.

Lansarea SIA AMP, care presupune programarea online la medicul de familie, a fost anunțată încă la sfârșitul anului 2014.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.