Selectați pagina

Ministerul Educației a anunțat cum se va desfășura anul de studii 2020-2021

Ministerul Educației a anunțat cum se va desfășura anul de studii 2020-2021

Ministrul Educației, Igor Șarov, a anunțat într-un briefing de presă despre faptul cum se va desfășura anul de studii 2020-2021.

„În acest an de studii 2020-2021, cu toții suntem conștienți că vom înfrunta împreună cele mai mari provocări educaționale.

A fi împreună, înseamnă a ne uni din nou acțiunile Ministerului, ale Direcțiilor de Învățământ, ale managerilor, ale cadrelor didactice, ale părinților și ale întregii comunități.

Cuvântul cheie pentru toți elevii și profesorii, directorii, părinții este „responsabilitate”, a menționat într-un briefing de presă, Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, cu prilejul deschiderii anului de studii, transmite IPN.

Conform datelor prezentate, din cele 1252 de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal, publice și private, s-au redeschis fizic, la 1 septembrie 2020, 1233 de instituții cu aplicarea diverselor forme de organizare a studiilor.

19 instituții nu s-au redeschis fizic, din acestea 11 fiind în carantină, iar altele 8 nu s-au redeschis din diverse motive, printre care necorespunderea parțială cu cerințele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Acestea se vor redeschide, după caz, după data de 7 sau 14 septembrie.

Dintre cele 7 modele, modelul 1, prezența 100%, a fost ales de către 800 instituții de învățământ. Pentru modelul 2, învățarea pe schimburi, au pledat 105 școli.

Cel de-al 3-lea model, învățarea combinată, a fost implementat de către 3 instituții, iar modelul 4, hibrid, a fost ales de către 6 instituții.

Modelul 6, învățarea online care este unul temporar, a fost selectat de 19 instituții. Și ultimul model, al 7-lea a fost ales de 314 instituții de învățământ.

Ce ține de instituțiile de educație timpurie, ministrul a anunțat că din cele 1398 de grădinițe publice, raportate la moment, 404 instituții s-au redeschis.

994 de instituții de educație timpurie urmează să obțină decizia de redeschidere.

Din numărul total de 91 de instituții de învățământ profesional tehnic, pentru primul model au optat 27 de instituții, modelul 2 – 14 instituții, modelul 3 – 4 instituții, cel de-al 4-lea model – 7 instituții.

32 de instituții au optat pentru învățarea online, iar pentru învățarea mixtă – 39 de instituții.

În primele două săptămâni ale lunii septembrie, acest tip de instituții își vor desfășura orele online.

Și în învățământul superior, ca și în cel profesional tehnic, primele două săptămâni de studii se vor desfășura online.

Totodată, a fost semnat ordinul cu privire la constituirea grupului național de coordonarea siguranței în educație, compus din reprezentanții ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova, Direcțiilor Generale ale Educației, directori de instituții, sindicate, UNICEF, Centrul Republican pentru Asistență Psihopedagogică, reprezentanții Consiliului Național al Elevilor și părinții.

Conform ministrului Igor Șarov, acest grup va desfășura în comun dezbateri cu privire la implementarea reglementărilor în cadrul instituțiilor de învățământ, va formula avize, opinii, indicații spre atenția consiliilor elevilor și studenților și va activa dezbateri cu sindicatele.

Începând cu 1 septembrie, elevii și studenții s-au întors la studii. Unii dintre aceștia învăța online, iar alții sunt prezenți fizic la ore, după modelul ales de fiecare instituție de învățământ.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *