Selectați pagina

Minimul necesar pentru construirea unei strategii in cazul unui dezastru natural sau social

Minimul necesar pentru construirea unei strategii in cazul unui dezastru natural sau social

Cat si mai ales ce consum in fiecare zi, elemente fara de care viata ar fi grea.

Ce folosesc in situatii exceptionale si imi este absolut necesar (cum ar fi medicamentele)

In momentul in care am raspunsul la prima intrebare iau cantitatile din ceea ce consum in fiecare zi si inmultesc cu 5 pentru a obtine pachetul minim de supravietuire. Obtin acele lucruri pe care, daca le am la indemana, pot face fata cu brio majortatii situatiilor care apar in afara casei mele.

Lista aceasta include apa, mancare, medicamente, tigari (pentru fumatori). Dat fiind faptul ca este un pachet minim de supravietuire in oras, in casa, acesta poate include si produse „de lux”. In mod firesc, un astfel de pachet ar urma sa fie folosit in situatii critice care nu dureaza foarte mult: revolte populare extreme (cum este cazul in Grecia sau Thailanda), inundatii (cum s-a intamplat inclusiv in unele regiuni ale Romaniei). Iar ce este important in astfel de conditii este capacitatea de a rezista linistit in casa. Aici intervin produsele de lux: dulciuri, fructe uscate, chipsuri etc. Evident, acestea sunt dispensabile. Baza este in apa, mancare, medicamente.

Apa: conform statisticilor, este nevoie de 2l apa /zi /persoana. Asta inseamna minim 10 litri de apa pentru fiecare persoana, depozitata la indemana. Desi este lucrul cel mai la indemana de facut, majoritatea oamenilor nu au o astfel de rezerva de apa pentru ca sunt foarte obisnuiti ca apa sa fie intotdeauna in abundenta. Tocmai din cauza acestei obisnuinte, in momentul in care apa nu mai este accesibila, acesti oameni sunt primii afectati si foarte dur afectati.

La aceasta cantitate trebuie adaugat cel putin pe atat, de persoana, in scopuri menajere.
Mancare: de preferat sa fie mancarea care se consuma in mod normal insa, dat fiind faptul ca acesta este un pachet minim de supravietuire care poate sa fie folosit o data la cateva luni sau chiar cativa ani, alimentele trebuie folosite prin rotatie, astfel incat sa nu expire (iar banii pe ele sa fie aruncati). De asemenea este de preferat ca acestea sa aiba un termen de valabilitate cat mai indepartat.

Din aceste motive sunt de preferat conservele (pastrate la rece), orezul – termen de valabilitate pana la 18 luni, uleiul – termen de valabilitate pana la 12 luni, malai – 6 luni. Ca regula generala, mezelurile uscate si / sau condimentate dureaza mai mult. De asemenea, produsele congelate. Fructele uscate, seminte, alune neprajite, unele tipuri de biscuiti.

Medicamentele: medicamente personale – pe care fiecare, in functie de propriile nevoi si probleme, trebuie sa le ia. Acestea trebuie sa faca parte din pachetul minim de supravietuire, in dozajul necesar zilelor pentru care e programat pachetul – 5 zile in situatia noastra. Este de preferat ca acestea sa se roteasca cu o frecventa mai mare decat aleimentele astfel incat sa se diminueze riscul de expirare. Atentie: medicamentele au o valabilitate efectiva mai mare cu 6 luni decat cea declarata pe ambalaj.

Pe langa aceste medicamente personale exista medicamentele generale: antiinflamatoare, ceaiuri medicinale, plasturi.

Pregatirea si construirea acestui pachet minim de supravietuire este primul pas pentru construirea unei strategii de supravietuire in cazul unui dezastru natural sau social. Multe dintre probleme consntruirii unei astfel de strategii se regasesc in mic in pregatirea pachetului minim de supravietuire.

Mai jos se gaseste prezentarea pentru kitul de supravietuire la purtator, kit care poate incapea intr-un rucsac si care ar trebui sa fie intotdeauna la indemana, undeva in casa, pentru a fi folosit in situatii extreme – cutremur sau alte calamitati naturale. In plus fata de elementele descrise in rucsac ar trebui sa se gaseasca si haine – nu multe si adaptate anotimpului -, astfel incat daca trebuie sa parasesc casa in mijlocul noptii sa nu trebuiasca sa stau in pijamale insa complet echipat cu tot restul.

FOTO: asa arata un astfel de kit, de vanzare pe survival-spot.com, pretul fiind de 80 USD. Cel prezentat mai jos este ceva mai scump, trusa medicala fiind profesionala – si asta pentru ca reprezinta unul dintre aspectele cele mai importante in caz de dezastre.

Rucsac

Mancare si apa:

3 sticle apa plata x 2L sticla
12 – batoane snickers – valabilitate: (4800 Calories)
20 tablete de purificare a apei – fiecare tableta purifica un litru de apa

Lumina si comunicare:

Radio Am/Fm cu casti si baterii
Lanterna cu dinam – nu este nevoie de baterii pentru ea; poate functiona nelimitat daca este incarcata manual.
10 mini lumanari
2 bete luminoase – 2 x 8 ore
Fluier 3 in 1: busola, termometru, fluier
Cutie de chibrituri impermeabile sau chibrituri in ambalaj impermeabil
Bricheta BIC

Acoperis si caldura:

Cort pentru doua persoane (util pentru varianta in care parasesti orasul sau calamitati in mijlocul iernii)
2 pelerine impermeabile
2 x folie de supravietuire (izolator termic)
2 x incalzitor cu combustibil solid
Combustibil solid pentru incalzitor

Unelte:

Briceag multifunctional
2 x masca de protectie pentru praf
20 m funie de nylon
Un set de pungi de gunoi – utili, printre altele, la colectarea apei

Igiena:

pasta de dinti, 2 periute,
un pachet de servetele umede
sapun,
prosop
2 pliculete de sampon
deodorant stick
aparat de ras / rezerve
6 pachete de servetele uscate

Prim ajutor:

fasa non-aderenta 5x5cm
4 fase sterile no.8
12 ace de siguranta de diferite marimi
pereche de manusi de vinyl
6 bandaje antiseptice fara alcool
leucoplast 1,25 cm x 10m
bandaj rezistent la apa 4cmx1m
bandaj calitate premium 7,5cmx5m
resuscitator
pensete de plastic
bandaj triunghiular
2 bandaje sterile 3mmx75mm
crema antiseptica 50gms
foarfeca
bandaj creponat 5cmx4,5cm
fasa non-aderenta 7,5cm x 7,5 cm
paracetamol tablete

Protectie:

Spray cu piper – util atat pentru caini cat si pentru oameni
Tonfa

Altele:

Caiet
Creion / Pix
Pachet de carti de joc / integrame – rebus
Bani in bancnote mici

Sursa: Blog-ul Supavietuitorul

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *