Selectați pagina

Mii de medicamente s-au scumpit

Mii de medicamente s-au scumpit

medicamentePrețurile la o treime din medicamentele vândute în Republica Moldova au fost revizuite în urma oscilației cursului valutar.

Ministerul Sănătății a emis un ordin potrivit căruia au fost revizuite prețurile la 2.167 de medicamente. Toate medicamentele prețurile cărora au fost modificate sunt importate. Este vorba de preparate din India și Danemarca, dar și din Ucraina și România.

De exemplu, prețul pastilelor „Agisept” a crescut de la 21 până la 25 de lei, siropurile „Sekrol” și „Doktor Mom” s-au scumpit cu câte 3 lei fiecare, la fel ca și spray-ul bucofaringian „Ingalipt” care costă acum 33 de lei. S-a scumpit și toată seria „Mucaltin” și „Ibuprofen” de la diverși producători. Comprimatele de „Ibuprofen” produse în Canada s-au scumpit cu 12 lei – de la 70 la 82 de lei, transmite mednews.md.

Prețul următoarelor preparate a crescut cu 1-15 lei: „Citramon”, „Corvolol”, „Diazolin”, „Taufon”, „Naftizin”, „Dimedrol”, „Riboxin”, „Pancreatin” și altele. Cea mai mare scumpire s-a înregistrat la medicamentele care și până acum erau cele mai scumpe. Astfel, preparatul „Zytiga”, folosit la tratamentul cancerului de prostată, care în decembrie 2014 costa puțin peste 59.000 de lei, deja costă 65.000 de lei. S-a scumpit cu 70 de lei și stimulentul medicamentos „Viagra”, iar anticoncepționalul „Escapelle” (de producție maghiară) se numără printre puținele preparate care s-au ieftinit – de la 114 lei la 94 de lei.

Și prețul plantelor medicinale a fost influențat de oscilațiile cursului de schimb. Florile de mușețel, gălbenele, tei, eucalipt, podbal, urzică și mătasea de porumb importate din Ucraina s-au scumpit cu câte 1 sau 2 lei.

Toate prețurile indicate sunt cele stabilite de producător, însă conform Regulamentului cu privire la formarea preţurilor la medicamente, articole de uz medical şi alte produse farmaceutice, la comercializarea medicamentelor se admite aplicarea unui adaos comercial de până la 40 la sută la preţul de livrare sau la preţul de achiziţie.

Sursa: bani.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii