Mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Vilnius pentru a protesta împotriva unei propuneri legislative vizând autorizarea uniunilor civile pentru cuplurile de acelaşi sex, transmite AFP, citată de Agerpres.

lituanienii contra casatoriilor de acelasi sex

Mii de lituanieni au protestat contra unei legi ce ar legaliza căsătoriile între persoane de același sex

Europarlamentarul Tomas Vytautas Raskevicius, declarat homosexual, este la originea proiectului de lege pe care parlamentul urmează să îl examineze luna viitoare.

Potrivit poliției, zece mii de persoane au participat la demonstrația denumită „marşul în apărarea familiei”.

Președintele de centru al ţării, Gitanas Nauseda a declarat sâmbătă că orice recunoaştere legală a cuplurilor de același sex trebuie să fie în conformitate cu Constituția țării, care definește căsătoria drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Protestatarii consideră uniunile între persoane de același sex drept o amenințare la adresa valorilor familiei.

Un sondaj Eurobarometru din 2019 constata că 70% din lituanieni se opun recunoaşterii legale a uniunilor de același sex, marcând una dintre cele mai puternice susțineri ale familiei din Uniunea Europeană.

Noua propunere urmărește să acorde cuplurilor LGBT drepturi de moștenire şi coproprietate a bunurilor, garanții procedurale, posibilitatea schimbării numelui de familie, dar fără dreptul de a adopta copii, potrivit presei locale.

„Acest lucru nu este acceptabil pentru mine, pentru copiii şi nepoții mei”, a declarat pentru AFP protestatarul Alfredas, în vârstă de 55 de ani, care a refuzat să îşi dezvăluie numele de familie.

Lituania are o constituție care prevede explicit definiția căsătoriei ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie, iar o lege interzice discuțiile despre homosexualitate cu minorii.

Aproape trei sferturi din populația de 2,8 milioane se declară romano-catolici. Lituania a intrat în Uniunea Europeană în 2004.

Sursa: https://news.in-24.com/world/7038.html