tel-aviv-protestMii de israelieni s-au adunat sâmbătă seara, la Tel Aviv, pentru a cere sfârşitul operaţiunii în Fâşia Gaza, soldată cu moartea a cel puţin o mie de palestinieni şi aproximativ 40 de militari israelieni.

Această manifestaţie, organizată de către un colectiv de organizaţii de stânga şi de extremă stângă, este cea mai importantă de la începutul ofensivei israeliene, la 8 iulie.

Participanţii s-au adunat în Piaţa Yitzhak Rabin, în numele fostului premier asasinat, în pofida unui ordin al poliţiei, care a interzis organizarea unor manifestaţii din „motive de securitate”, de teama unor tiruri de rachete din Fâşia Gaza.

Manifestanţii au fluturat pancarte pe care scria: „Există o altă cale” decât cea a războiului, „Eliberaţi Fâşia Gaza acum, lăsaţi-i să trăiască”, cu referire la locuitorii palestinieni din zonă.

Forţe de poliţie importante au fost trimise la locul manifestaţiei, pentru a evita eventuale confruntări.

De asemenea, peste 10.000 de propalestinieni au manifestat sâmbătă, la Londra, pentru a cere „sfârşitul masacrului în Fâşia Gaza”.

Fluturând steaguri palestiniene şi pancarte prin care îndemnau la „libertate pentru Palestina”, manifestanţii s-au adunat în faţa ambasadei Israelului, în cartierul Kensington, în vestul Londrei.

Ei au defilat ulterior spre Parlamentul britanic şi Downing Street, unii manifestanţi scandând „Să-ţi fie ruşine, David Cameron!”.

Manifestaţii similare au avut loc sâmbătă în mai multe oraşe din Franţa.

La Paris, câteva mii de persoane au participat la un miting propalestinian – interzis – în cursul căruia s-au înregistrat incidente, la o săptămână de la precedentele manifestaţii interzise, care au degenerat în violenţe.

Cel puţin 1.000 de palestinieni au fost ucişi şi aproximativ 6.000 au fost răniţi, în majoritate civili, în Fâşia Gaza, de la începutul ofensivei israeliene la 8 iulie, au anunţat serviciile de urgenţă locale.

Sursa: mediafax.ro