Notă: Participanții la marșul pașnic se opun organizării Euro-pride în capitala Serbiei din această toamnă. Anterior, au fost strânse câteva mii de semnături pe o petiție prin care se cerea anularea evenimentului LGBT.

Mii de credincioşi din Belgrad au ieșit în stradă cu icoane în sprijinul valorilor tradiționale sub sloganul „Jos mâinile de pe copiii noștri!”

Mii de credincioşi din Belgrad au ieșit în stradă cu icoane în sprijinul valorilor tradiționale sub sloganul „Jos mâinile de pe copiii noștri!”

La 14 august 2022, mii de oameni au mărșăluit pe străzile din Belgrad (Serbia), protestând împotriva paradei gay care urmează să aibă loc între 12 și 18 septembrie. Acest lucru a fost anunțat de liderul partidului „Zavetniki” („Păstrătorii Testamentului” – n.r.), deputatul Milica Djurdjevic pe pagina sa de Facebook. Marșul a fost organizat de partidul „Zavetniki”, precum și de un șir de asociații ortodoxe și patriotice.

„Întru apărarea Serbiei, familiei, copiilor, școlilor și ale sfintelor odoare de anunțata umilire sodomită ce ne este impusă agresiv de către activiștii LGBT autohtoni și globali. Cu procesiune și în rugăciuni, ca un sobor bisericesc-popular, să ne ridicăm sub steagul Sfântului Sava și Sfântului Teodor de Vrsac în apărarea Serbiei!”, era scris în foile volante care chemau populația să ia parte la procesiune.

Protestatarii scandau „Nu vom permite paradă homosexuală și ocuparea noastră de către Occident”, „Nu vom ceda odoarele sfinte”, „Jos mâinile de pe copiii noștri”. La acțiune au luat parte oameni de diferite vârste, au fost și mulți slujitori ai Sfântului Altar. Protestatarii purtau steagurile Serbiei, cruci și icoane. Procesiunea a trecut prin fața reședinței din Belgrad a Patriarhiei Sârbe și s-a încheiat în fața bisericii „Sfântul Marcu” de pe Tasmajdan. Informațiile au fost relatate de danas.rs.

Organizatorii acțiunii au menționat că episcopul Nicanor a binecuvântat preoțimea, călugării și credincioșii Eparhiei Banatului sârbesc să participe cu sloganul „Belgradul – orașul Născătoarei de Dumnezeu” la mitingul împotriva așa-numitului euro-pride.

Marșul împotriva paradei gay a avut loc în prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului. Organizatorii au chemat mulțimea să nu se oprească aici, ci să săvârșească un Drum al Crucii în apărarea sfintelor odoare de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la 28 august.

„Cu demnitate, pașnic, creștinește. Pentru familie și tradiție. Oamenii nu vor gunoi european în Serbia. Noi am dat un semnal. Mergem înainte împreună”, a scris despre procesiune parlamentara Milica Djurdjevic.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că înțelege poziția Bisericii Ortodoxe Sârbe. Totodadă el a menționat că permisiunea oficială de a organiza parada gay încă nu a fost eliberată.