Selectați pagina

Microsoft a dat în judecată guvernul SUA

Microsoft a dat în judecată guvernul SUA

is-microsoft-spying-on-youMicrosoft a dat în judecată guvernul SUA pentru că refuză companiei dreptul de a-și informa utilizatorii atunci când o agenție guvernamentală cere accesul la conturile acestora de email și la alte documente, scrie Reuters.

În dosarul depus la Curtea Federală din Seattle, Microsoft acuză guvernul american că încalcă prevederile Constituției SUA, deoarece împiedică reprezentanții companiei să notifice utilizatorii cu privire la solicitările autorităților pentru accesarea documentelor personale ale acestora.

Acțiunile guvernului contravin celui de-al patrulea amendament al Constituției, care stabilește dreptul la informare al cetățenilor și companiilor în situațiile în care guvernul percheziționează sau confiscă proprietățile acestora. Totodată, autoritățile americane încalcă dreptul Microsoft la libera exprimare, drept stabilit de primul amendament al Constituției.

Departamentul de Justiție al SUA analizează documentele depuse de Microsoft, a declarat purtătorul de cuvânt a instituției.

Procesul intentat de gigantul IT se concentrează pe informațiile stocate în cloud, despre care reprezentanții Microsoft susțin că reprezintă o nouă poartă de acces pentru încercările guvernului de a monitoriza datele electronice ale utilizatorilor.

Guvernul american se folosește de prevederile Legii privind comunicațiile electronice private (ECPA) pentru a-și direcționa solicitările către companiile care stochează date pe servere cloud, potrivit Microsoft. Legea în cauză a fost redactată în urmă cu 30 de ani, înainte ca Internetul comercial să ia amploare. Susținătorii vieții private pe internet cer amendarea acesteia.

Procesul intentat de Microsoft reprezintă cea mai recentă încercare a unei companii tehnologice de a limita accesul autorităților la informațiile cu caracter personal și vine la puțin timp după ce Apple s-a opus unui ordin judecătoresc care obliga compania să colaboreze cu Biroul Federal de Investigații (FBI) din SUA pentru deblocarea telefonului folosit de unul dintre autorii atacului armat din decembrie 2015 de la San Bernandino, California.

La finele lunii martie, autoritățile americane au anunțat că au reușit să acceseze informațiile din telefon fără ajutorul Apple, punând capăt unei confruntări legale ce a ținut capul de afiș pe piața IT&C timp de mai multe săptămâni.

“La fel cum Apple a fost compania vizată de ultimul caz, iar noi am fost de partea Apple, ne așteptăm ca și alte companii să fie de partea noastră”, a declarat, într-un interviu telefonic, Brad Smith, directorul departamentului juridic al Microsoft.

 SURSA: profit.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке