Selectați pagina

Membri ai Congresului SUA acuză România că refuză restituirea bunurilor bisericeşti către comunităţile evreieşti

Membri ai Congresului SUA acuză România că refuză restituirea bunurilor bisericeşti către comunităţile evreieşti

congresul-sua-afpDouăzeci de membri ai Congresului american acuză România că refuză să retrocedeze proprietăţile bisericeşti confiscate de comunişti comunităţilor evreieşti şi maghiare din ţară, în timp ce Bucureştiul susţine că depune toate eforturile în acest sens.

Ambasada României la Washington insistă însă că Guvernul de la Bucureşti face tot posibilul într-o astfel de “situaţie complexă” pentru a restitui sau a oferi compensaţii pentru cele peste 4.000 de clădiri bisericeşti şi alte proprietăţi religioase confiscate de comunişti după cel de-al Doilea Război Mondial, relatează The Washington Times, în ediţia online.

Treisprezece republicani şi şapte democraţi, membri ai Camerei Reprezentanţilor, i-au scris secretarului de Stat John Kerry la jumătatea lui iunie pentru a-i cere să exercite presiuni asupra României pentru ca aceasta să se ocupe de solicitările liderilor evrei şi creştini care revendică biserici, şcoli, spitale, orfelinate şi alte proprietăţi.

Congresul a adoptat în 2005 o rezoluţie prin care cere României să rezolve revendicările comunităţilor religioase, au subliniat congresmenii în scrisoarea lor. “Au trecut aproape opt ani de la această rezoluţie, iar comunismul a căzut acum mai mult de două decenii”, au adăugat ei.

Ambasada României a publicat o declaraţie a Guvernului român pentru a justifica eforturile sale de a rezolva această situaţie.

“România este ferm angajată în găsirea unei soluţii pentru retrocedarea completă, acolo unde este posibil, a drepturilor de proprietate originale, inclusiv ale cultelor religioase”, se arată în declaraţie.

“Problema restituirii proprietăţilor religioase minorităţii maghiare din România este parte a dialogului bilateral dintre România şi Ungaria”, a precizat Guvernul.

Printre semnatarii scrisorii se numără Ileana Ros-Lehtinen, congresmen republican de Florida şi fostă preşedintă a Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, şi Christopher H. Smith, congresmen republican de New Jersey şi copreşedinte al Comisiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa din Congres.

Sursa: Mediafax

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.