Selectați pagina

Mega atac cibernetic soldat cu pierderi de milioane de euro, implicată Moldova

Mega atac cibernetic soldat cu pierderi de milioane de euro, implicată Moldova

Potrivit Procuraturii din Moldova, pierderile financiare la nivel global asociate cu aceste atacuri cibernetice în cadrul reţelei Avalanche se estimează la sute de milioane euro.

După mai bine de 4 ani de investigaţii, Procuratura Generală a Republicii Moldova, de comun cu Oficiul Procuraturii din Verden şi Poliţia Lüneburg (Germania), în cooperare cu Oficiul Procuraturii din Districtul de Vest al Pensilvaniei, Departamentul Justiţiei SUA şi FBI, Eurojust, Europol şi alţi parteneri internaţionali, au neutralizat o platformă criminală internaţională, denumită „Avalanche”.

Reţeaua Avalanche a fost folosită ca o platformă de livrare pentru a lansa și a gestiona atacuri globale “maligne” în masă şi campanii de recrutare a “money mules” (persoane angajate pentru extragerea banilor). Potrivit Procuraturii din Moldova, pierderile băneşti la nivel global asociate cu aceste atacuri cibernetice în cadrul reţelei Avalanche se estimează la sute de milioane de euro. Ca rezultat au fost arestate 5 persoane, percheziţionate 37 de locuinţe, şi sechestrate 39 de servere. Au fost identificate victimele acestor programe maligne în mai mult de 180 state. Milioane de sisteme informaţionale private şi corporative au fost infectate de program, permițând astfel infractorilor să opereze în rețea pentru a recolta parole bancare și de e-mail. Cu aceste informaţii infractorii aveau posibilitatea să efectueze transferuri bancare de pe conturile victimelor.

Secţia tehnologii informaţionale şi combaterea crimelor cibernetice a Procuraturii Generale şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice, de comun cu procurorii şi ofiţerii de urmărire penală din Germania au efectuat percheziţii într-un imobil din capitală. Conform solicitării din cererea de comisie rogatorie, acest imobil ar fi fost implicat în reţeaua „Avalanche”, fiind folosit ca o platformă de livrare și gestionare a atacurilor cibernetice globale “maligne”.

În cadrul percheziţiei au fost rididcate mai multe bunuri, care urmează a fi examinate pentru stabilirea faptului implicării persoanelor în pretinse acţiuni ilegale. În total, la destructurarea acestei reţele ilegale au fost implicaţi procurori şi poliţişti din 30 de state.

Sursa: sputnik.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *