Medicii de familie vor fi obligaţi să anunţe pacienţii despre necesitatea schimbării paşapoartelor de tip sovietic şi să efectueze gratuit analizele pentru determinarea grupei sangvine. Un ordin în acest sens a fost semnat de Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi. Prevederea se conţine şi în Planul de acţiuni privind preschimbarea paşapoartelor de tip sovietic.

Potrivit ordinului, medicii vor informa pacienţii despre modalitatea schimbării paşaportului de tip sovietic. Totodată, doctorii vor trebui să înainteze demersuri birourilor de documentare a populaţiei care vor perfecta acte pentru pacienţii internaţi în spitale. De asemenea, ei trebuie să informeze Direcţia sănătate despre măsurile întreprinse. În timp ce unii medici nu se simt deranjaţi de noile obligaţii, alţii susţin că au prea multe sarcini.

„Noi suntem obligaţi să informăm populaţia, dar avem prea multe pe capul nostru ca să ducem cont de fiecare pacient în parte”, a spus un medic.

„Noi putem să informăm, asta e datoria noastră să informăm, să organizăm colectarea sângelui gratuit. O să fie mai greu cu dările de seamă cu privire la câţi pacienţi noi am deservit”, a precizat o doamnă.

„Nu trebuie să vorbim dacă este responsabilitatea medicului sau nu. Dacă trebuieşte, o facem”, a spus un bărbat.

„Este o sarcină în plus pentru tot sistemul de sănătate, deoarece nu este prerogativa sistemului de sănătate nemijlocit. Medicul de familie cunoaşte populaţia în vârstă care a rămas fără buletin de model naţional”, a declarat şefa Direcţiei medicină primară din cadrul Ministerul Sănătăţii, Tatiana Zatâc.

Potrivit datelor Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, în Moldova există 220 de mii de cetăţeni care deţin paşapoarte de tip sovietic.

[youtube]http://youtu.be/MDL9pUzDYA0[/youtube]

Sursa: publika.md