Selectați pagina

Medicii bat alarma: Numărul de antibiotice eficiente este în descreştere

Medicii bat alarma: Numărul de antibiotice eficiente este în descreştere

antibioticeMinistrul Sănătăţii afirmă că rezistenţa la antibiotice este în creştere, iar numărul antibioticelor eficiente este în descreştere, iar din numărul total de medicamente utilizate în Republica Moldova, circa 10% o constituie antibioticele.

Într-o conferinţă de presă dedicată Săptămânii Mondiale de Conştientizare a Rezistenţei la Antibiotice, care are loc în perioada 14-20 noiembrie, ministrul Sănătăţii a spus că rezistenţa la antibiotice a devenit o problemă globală de sănătate publică şi are o creştere rapidă în fiecare ţară, inclusiv în Republica Moldova. Aceasta implică costuri suplimentare pentru sistemul de sănătate. „Rezistenţa la antibiotice apare atunci când bacteriile evoluează şi devin rezistente la antibioticele prescrise de medici sau consumate haotic de pacienţi. Din acest motiv, unele antibiotice în timp devin ineficiente, nu tratează bolile infecţioase şi ne trezim cu complicaţii destul de severe şi cu costuri suplimentare pentru fiecare pacient”. În opinia ministrului, rezistenţa la antibiotice este cauzată de mai multe motive, printre care prescrierea excesivă a antibioticelor din partea lucrătorilor medicali, utilizarea excesivă a antibioticelor în piscicultură şi zootehnie, lipsa unei culturi sanitare, a unei ingiene în rândul populaţiei, controlul infecţios insuficient în spitale.

Ministerul Sănătăţii a iniţiat elaborarea Strategiei Naţionale şi a Planului de acţiuni privind utilizarea prudentă a antibioticelor. De asemenea, revizuieşte protocoalele clinice naţionale şi va monitoriza modul în care medii respectă aceste protocoale. Ministrul a subliniat că, în luna septembrie, din 30 de unităţi farmaceutice care au fost verificate de Inspectoratul Farmaceutic, în 26 au fost întocmite procese verbale pentru eliberarea medicamentelor fără prescripţie medicală. Aceste farmacii vor primi amenzi de până la o mie de lei. Cu ocazia Săptămânii Mondiale de Conştientizare a Rezistenţei la Antibiotice în mai multe instituţii medicale şi centre comerciale din ţară vor fi organizate flashmob-uri, discuţii publice şi individuale, expoziţii, mese rotunde, cu distribuirea materialelor promoţionale şi informative, vizionarea mesajelor video pentru informarea şi sensibilizarea privind rezistenţa la antibiotice.

Sursa: adevarul.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.