Selectați pagina

Medicamentul banal care omoară sute de persoane anual

Medicamentul banal care omoară sute de persoane anual

pastileParacetamolul, unul dintre cele mai banale medicamente, în ultimii zece ani a fost cauza morții a mai bine de 1.500 de persoane din SUA.

Doar anul trecut, 150 de americani și-au pierdut viața din cauza unor supradoze.

O investigație realizată de publicația americană „ProPublica” a descoperit că este o graniță foarte fină între doza recomandată de acetaminofen -paracetamol- și cea care constituie o supradoză. De exemplu, două pastile de paracetamol forte peste doza limită admisă, de 8 pastile, ne pot afecta serios ficatul, ba chiar pot cauza moartea.

 

Avertismentul asupra folosirii în exces a paracetamolului preocupă organizația „Food and Drug Administration” de extrem de foarte mulți ani. În ciuda faptului că un raport asupra folosirii în exces și efectelor secundare este în pregătire de 36 de ani, conform „ProPublica”, nu au fost luate măsuri până acum.

Iată ce e bine să știm despre paracetamol:

– Supradoza de paracetamol e principala cauză a insuficienței hepatice acute și, în funcție de organismul fiecărei persoane, chiar și cei care au luat paracetamol timp îndelungat, în doze mici, au ajuns să aibă probleme serioase cu ficatul.

– Persoanele care beau alcool regulat sau care nu se bucură de cel mai sănătos ficat sunt mai vulnerabile la efectele toxice ale paracetamolului. Unii experți susțin că 2 grame pe zi e doza maximă recomandată unui băutor înrăit de alcool.

– Poate crește riscul alergiilor și al astmului la copii. Paracetamolul e unul dintre cele mai comune medicamente prescrise copiilor pentru a scădea febra. Studiile au arătat că micuții de sub un an expuși la el au avut, mai târziu, simptome ale alergiilor și astmului.

– E asociat cu alergii severe și chiar fatale. Paracetamolul este asociat cu erupții cutanate rare, dar extrem de severe chiar la utilizarea prescrisă. Printre simptome se numără pielea înroșită, iritația, bășicile și exfolierea suprafeței pielii.

– Paracetamolul este un ingredient principal în multe medicamente vândute fără prescripție medicală, care tratează răcelile și durerile de cap. Problema principală o reprezintă faptul că supradoza poate interveni, accidental, atunci când persoanele nu își dau seama că paracetamolul e conținut în toate aceste medicamente.

Fabuloase.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.