Noi și noi reguli. Începînd cu mijlocul lunii octombrie, cumpărăm medicamente doar în baza reţetelor. Acesta este ordinal Ministerului Sănătății al Republicii Moldova. Prevederea a fost publicată în Monitorul Oficial.
Astfel 80 la sută dintre produsele farmaceutice vor putea fi cumpărate doar în baza reţetelor prescrise de medicii de familie. Farmaciile care vor încălca noua normă riscă amenzi de la 400 până la 1200 de lei. Agenţii economici vor fi monitorizaţi de Agenţia Medicamentului. 

La prima vedere este un lucru bun. Medicul de familie cu grijă va examina fiecare pacient și pentru a exclude cazurile de otrăvire sau întrebuințare ineficientă a medicamentelor, ne va presci tratamentul potrivit.

Dar cu ce ne ciocnim la următorl pas? Același medic nu ne poate examina și prescri receta fără ca mai întîi să ne creeze un dosar electronic sau așa zisa fișa de sănătate care este transmisă spre deschiderea dosarului electronic.

Din acest moment, toate adresările noastre la medic vor fi înregistrate și stocate în acest mod. Astfel, tot mai clar și insistent sunt colectate datele personale ale fiecărei persoane. De curînd vom putea să vedem și roadele acestui sistem de supraveghere și control total.

Să ne ajute Dumnezeu în această luptă acerbă!