Selectați pagina

Medic din Croația: În Republica Moldova se resimt urmările ateismului

Medic din Croația: În Republica Moldova se resimt urmările ateismului

Antun Lisec este medic din Croația, care de mai mulți ani se ocupă de activitatea obștească în domeniul educației crestine pentru viață, castitate, sănătatea familiei , etc. Recent el s-a aflat într-o vizită în Republica Moldova, unde a susținut mai multe lecții in fața tinerilor de la alte instituții. El este dispus să-și împărtășească experiența în domeniu cu preoții ortodocși și alte persoane, dormice să aducă mesajul pro-viață cetățenilor din țara noastră. Iată ce ne-a relatat A.Lisec, în cadrul unui interviu:

– Stimate dle Antun Lisec, ce ați vrut să le transmiteți ascultătorilor, celor care au participat la întîlnirile cu Dvs.?

– În mod deosebit vreau să le transmit tinerilor, tuturor oamenilor, că viața omenească tebuie stimată, începînd de la concepție pînă la moartea firească. Aș vrea ca toți să știe cum să ne ferim de participarea la omor, păcat pe care omul de azi îl practică adesea fără să-și dea seama, cum să să nu participăm și la alte păcate cum ar fi contracepția, fertilizarea artificială (in vitro), cum trebuie respectată castitatea, curățenia trupească, sfințenia căsătoriei, cum nu trebuie să promovăm ceea ce ar trezi excitarea sexuală, pînă la și în cadrul căsătoriei binecuvîntate de Dumnezeu pentru întreaga viață. Astfel pot fi evitate nu numai păcatele, dar și multe boli și probleme, din cauza cărora suferă mult și țara voastră. Cunoaștem această problemă și există și la noi persoane, organizații care se străduie să promoveze educația pentru castitate, în mediul tinerilor mai ales. Dar se pare că aceasta e o plagă ce a afectat întreaga societate modernă!

– Răul desigur există în lumea întreagă. Dar dacă ar fi să facem o comparație, situația nu e peste tot la fel. Am observat că acolo unde se propovăduiește mai mult Cuvîntul lui Dumnezeu, Evanghelia, acolo situația e mai bună. Desigur aici, în spațiul unde trăiți, se manifestă urmările grave ale ateismului, promovat de-a lungul mai multor decenii. Acum e timpul libertății însă, și oamenii pot afla, inclusiv prin intermediul mijloacelor de informare, a presei, radioului, că spirala, pastilele și alte contraceptive nu constituie o rezolvare a problemelor, deoarece. acestea  provoacă avorturi spontane – copilul se concepe, dar moare, pentru că nu se poate implanta în uter,  că în timpul fertilizării in vitro mor mulți copii. La acești copii se referă cuvintele lui Iisus, care spune: “Ce veți face unuia dintre cei mai mici, mie  îmi veți face”. Nu se poate considera fericit nici un om, nici o țară, atunci cînd aceste mijloace sînt folosite și aceste păcate se întîmplă prin intermediul lor.

Aveți  și un procent mare de boli venerologice, SIDA, boli, care se transmit inclusiv prin intermediul acestui mijloc păcătos, care este prezervativul. De asemenea, majoritatea acestor boli se transmit și prin sărut. Deși mulți susțin contrariul, dar iată că statistica și cercetările medicale minuțioase ne relevă adevărul. Doar castitatea, curățenia trupească ne oferă o protejare sută la sută de aceste boli grave ale modernității.

Care este situația în Croația în această privință?

– În țara noastră, mă bucur să spun acest lucru, situația e mult mai bună. În mare parte datorită faptului că Biserica s-a inclus prin diverse programe de educație. Dar nici nu a fost la noi o ateizare atît de puternică, Biserica a avut mai multă libertate și s-a făcut mai multă educație în acest plan. Programele noastre pastorale în domeniu le oferim și preoților ortodocși din diferite țări, unde suntem invițați să citim lecții în domeniul pro-viață. Și celor din țara Dvs, care doresc să ne contacteze, vom fi bucuroși să le răspundem.

– Din câte am înțeles, veți mai reveni în Republica Moldova, pentru a vă continua activitatea, ați reușit să stabiliți și contacte cu organizații ce activează în domeniu?

– În pofida unor diferențe care există între Biserica Catolică și cea Ortodoxă, avem probleme asemănătoare. Forțele răului se unesc pe plan mondial și noi de asemenea trebuie să ne întîlnim și să ne unim eforturile pentru promovarea castității, sănătății morale a familiilor, întru salvarea vieții fizice a pruncilor nenăscuți, dar și a celei spirituale a tuturor cetățenilor.

Vă mulțumim și vă dorim activitate rodnică!

Pentru conformitate –  Alina Vitu,

Autor:  Alina Rusu.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке