Mass-media ucraineană a făcut cunoscut că Constantinopolul nu va acorda autocefalia bisericii ucrainene. Publicația ”Vesti.ua” susține că, potrivit Statutului elaborat de Constantinopol, biserica ucraineană va primi doar statutul de metropolă.

Citând sursele sale, publicația prezintă principalele puncte ale Statutului nepublicat al „bisericii locale unite”, din care rezultă că nu este vorba despre independența noii structuri bisericești, ci despre supunerea ei completă la Patriarhia Constantinopolului.

Conform punctelor consemnate ale Statutului, șeful Bisericii Ortodoxe din Ucraina poate să nu fie patriarhul, ci mitropolitul. În ce privește toate problemele globale, Consiliul Episcopilor Bisericii va trebui să se consulte cu Patriarhia Constantinopolului, iar deciziile acesteia din urmă nu sunt supuse clarificărilor. Mirul, folosit în sacramente, biserica ucraineană îl va primi de la Constantinopol. De asemenea, biserica nu va putea să-și canonizeze sfinții fără aprobarea Constantinopolului.

De asemenea, se menționează că Patriarhia Constantinopolui devine cea mai înaltă structură de apel, adică biserica ucraineană nu va avea independență chiar și în ceea ce privește deciziile disciplinare interne.

„Se pare că independența noii structuri pe care o va crea Patriarhia Constantinopolui în Ucraina va fi mult mai mică, decât independența existentă a bisericii ucrainene canonice a Patriarhiei Moscovei”, a comentat pentru ”Interfax” Vladimir Legoida, șeful Departamentului sinodal pentru relațiile bisericești cu societatea și mass-media.