Selectați pagina

Mass-media încearcă să deturneze sensul învăţăturilor ortodoxe: 40 mucenici = 40 de pahare. NU ÎI URMAŢI în învăţătura drăcească

Mass-media încearcă să deturneze sensul învăţăturilor ortodoxe: 40 mucenici = 40 de pahare. NU ÎI URMAŢI în învăţătura drăcească

De 9 / 22 martie trebuie sa bem 40 de pahare cu vin. Atat au avut de spus majoritatea televiziunilor la prima ora despre aceasta mare sarbatoare. Si cica asta-i traditie.

In presa scrisa, mass-media a fost mai generoasa cu explicatiile. De exemplu, Antena 1 a amintit oleaca de Vietile acelor Sfinti, completand insa masiv cu “traditiile”:

Tradiția creștină spune că bărbații trebuie să bea în ziua de mucenici 40 de pahare cu vin. Vinul reprezintă sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot să bea cele 40 de pahare cu vin, e bine că măcar să guște vin în această zi sau să fie stropiți cu vin, acesta însemnând sânge și putere de muncă peste an. 

În tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferența? După tradiția creștină, Sfinții martiri au fost 40, după cea geto-dacica, au fost 44, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, în unele zone, există până astăzi credința, că acești Sfinți au fost 44.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Macinicii. Ziua mucenicilor marchează încheierea zilelor babelor, și începutul zilelor moșilor, adică zilele calde.

Tot pe 9 martie, de Măcinici, zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi lovirea pământului cu bate sau maiuri pentru că să iasă căldură și să între gerul sau jocul copiilor peste foc. Tot azi, gospodinele se întrec în delicioasele preparate din aluat cu forma cifrei opt, fierti în apa îndulcită cu miere și cu adaos de miez de nucă, care poartă numele de mucenici.   

Tot tradiția ne invată că de ziua celor 40 de Mucenici să nu fim supărati și să nu purtăm dusmănie nici măcar celor care ne-au făcut rău. Se crede că cine nu ține cont de acest lucru va avea o perioadă de vară în care va avea parte de multe probleme.

Nu în ultimii rând, bătranii spun că nu trebuie să dați bani cu împrumut în ziua de 9 martie și nici să cereți cuiva. În acest fel, nu veți mai avea probleme cu sporul banilor, iar datoriile le veți ține departe și tot anul vor veni banii la voi din diverse părti, iar pagubă vă va ocoli.

O fi traditie, dar e una rea, care din pacate rezista. Si nu are nici o treaba cu crestinismul, ci cu sarbatorile bahice ale ale antichitatii.

Sfântul Apostol Pavel spune la Evrei 12, 28:

De aceea, fiindcă primim o împărăţie neclintită, să fim mulţumitori, şi aşa să-I aducem lui Dumnezeu închinare plăcută, cu evlavie şi cu sfială.

Așa ca orice ortodox autentic nu trebuie sa inchine 40 de pahare cu vin, ci trebuie să se inchine Sfintilor Praznuiti și să se roage lor.

Să ne amintim și de indemnul aceluiasi Sfant Apostol Pavel de la Romani 14, 17:

Căci împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare şi băutură, ci dreptate şi pace şi bucurie în Duhul Sfânt.

Și nu trebuie nici sa bata câmpii cu ciomege pentru alungarea gerului, ci trebuie să se roage bunului Dumnezeu.

O alta aiureala din tradiția lumeasca este si interdictia de a da bani în aceasta zi. Pai dacă omul se afla în nevoi ii dai, ba mai mult, faci milostenie, caci scris este la Luca 6, 34 – 36:

Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai.

Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi.

Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv.

Iată și testamentul Sfintilor 40 de Mucenici conform crestinortodox.ro.

Aşadar, să vă depărtaţi de orice poftă şi rătăcire lumească. Căci mărirea lumii este înşelătoare şi neputincioasă, înfloreşte pentru puţin şi îndată se veştejeşte ca iarba grădinii. Primind sfârşitul mai repede ca începutul.

Mergeţi mai degrabă la iubitorul de oameni Dumnezeu, care dăruieşte bogăţie neîmpuţinată celor ce aleargă la El şi dă ca răsplată viaţă veşnică celor ce cred în El. Timpul acesta este folositor celor ce voiesc să se mântuiască, oferind prilejul potrivit pentru pocăinţă, pentru practicarea adevăratei vieţuiri celor ce nu amână nimic pentru viitor. Căci schimbarea vieţii este neprevăzută. Şi chiar de ai cunoaşte-o, vezi ceea ce este de folos şi arată în modul acesta curăţia credinţei, pentru ca prin aceasta să ştergi urma păcatelor făptuite mai Înainte. Căci în starea în care te voi găsi, zice Domnul, în aceea te voi şi judeca. Sârguiţi-vă, deci, să fiţi fără greşeală în poruncile lui Hristos, ca să scăpaţi de focul cel nestins şi veşnic. Căci glasul cel dumnezeiesc strigă: Timpul s-a scurtat.

Mai presus de toate, cinstiţi iubirea, căci numai ea singură respectă datoria iubirii frăţeşti şi se supune legii lui Dumnezeu. Căci prin fratele cel văzut se cinsteşte Dumnezeu Cel nevăzut.”

Sursa: Ortodox Info.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *