Selectați pagina

Masonii complica lumea prin progres pentru a o tine sub control

Masonii complica lumea prin progres pentru a o tine sub control

Societatea face viata grea.
Societatea se complica.
Societatea vrea sa simplifice dar mai rau se complica.
Societatea incearca sa faca viata mai usoara dar o face mai grea.

Cum?

Eficientizarea introduce complexitate.
Eficientizarea simplifica si economiseste dar are ca rezultat complicarea intregului.
Eficientizarea unor industrii, procese, masini, metode, se face pentru a reduce consumul, costurile, timpul, pentru a creste calitatea, randamentul, dar dupa eficientizare societatea abordeaza proiecte noi, mult mai complexe, care pana atunci nu puteau fi abordate din cauza ca nu erau fezabile datorita costurilor si a eforturilor crescute. Insa noile proiecte sunt intotdeauna, cum am spus, mai complexe, mai mari, mai grele de realizat, mai specializate, mai greu de intretinut, ceea ce creaza nevoia de oameni mai specializati, mai dedicati, mai stresati.

Sa pomenesc ca azi productivitatea muncii a crescut de zeci de ori fata de 1950 dar generatiile actuale isi permit de cateva ori mai greu o casa fata de generatiile din acea vreme?

Simplul fapt ca ajungem mai repede din A in B este complicare. O sa vreau sa ajung mereu mai repede, mai multi vor vrea asta, toata lumea o sa vrea asta. Si asa apare aglomeRATIA, respectiv insatisfactia, pana cand a ajunge mai repede dintr-un punct in altul devine complicat.

Orice avantaj al unei companii sau tari este avantaj pe termen scurt, pana cand toata lumea va avea acel avantaj, si nu va mai fi avantaj, ci doar o complicare necesara in societate, la care nu poti renunta deoarece vei fi in dezavantaj de restul lumii. Exemplu: softuri complexe de gestiune mai intai create pentru a oferi un avantaj iar mai apoi folosite pentru a nu fi in dezavantaj. Eficientizarea primilor care adopta tehnologia le va aduce un profit in plus, cand toti vor adopta tehnologia nimeni nu va avea profit in plus dar nefolosirea tehnologiei inseamna pierderi. Unde s-a dus castigul initial prin adoptarea tehnologiei? Teoretic in buzunarele clientilor dar practic in complicarea societatii si a tuturor angajatilor, deci a vietii oamenilor in general.

O societate devine complexa pana cand se prabuseste, fiindca apar multe erori netratate in sistem. Nevoile adevarate ale oamenilor sunt ignorate pana cand se prabuseste totul in jur fiindca in complexitate se pierde esentialul. Omul este destinat sa traiasca simplu, dar nu simplificat ci simplu. Simplu si nu simplificat, simplu si nu mai simplu. Simplu, atat de simplu, ca un pustnic Sfant care abia daca mai are nevoie de ceva pamantesc cand il are pe Dumnezeu.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке