Selectați pagina

Mărturisirea cea mântuitoare versus nemărturisirea cea osânduitoare

Mărturisirea cea mântuitoare versus  nemărturisirea cea osânduitoare

calugarCredința se alienează, Dogmele Ortodoxe sunt disprețuite, rătăcirea triumfă şi cei mai mulți tac. Însă această “tăcere” este – după Sf. Grigorie Palama – al treilea tip de ateism. Primul este negarea existenţei lui Dumnezeu, al doilea este erezia care desfigurează adevărul despre Dumnezeu, iar al treilea este liniștirea, “tăcerea” care contribuie la răspândirea celorlalte două tipuri de ateism. Aceasta este noua “erezie a tăcerii”(smerite), a nemărturisirii adevărului, mai ales atunci când credința se falsifică. Dacă Sf. Părinţi “tăceau”, noi nu am fi mai avut azi Ortodoxia. (Pr.Theodoros Zissis)

Orice om se sfinţeşte prin mărturisirea corectă a credinței. Cel care are credinţă nefalsificată în Hristos, acela are în el toate harismele Dumnezeieşti. Fără credinţa nefalsificată, nu poate nimeni să mărturisească credinţa şi să sufere martiriu, nu are harisme şi nu se poate mântui. (Mitr.Hierotheos Vlachos)

Doar atât are valoare, singurul lucru cu adevărat important : “Cunoașterea Dogmelor Bisericii celei Una şi Unice, Mărturisirea curajoasă a Credinței, prin care vine si Harul Dumnezeiesc si lupta cu patimile”.Pentru că dacă nu-ţi cunoşti Dogmele credinţei, cărui dumnezeu te rogi şi te închini, iar dacă nu mărturiseşti Adevărul, atunci nu vine nici Harul, fără de care nu poţi scăpa de patimi. Doar atunci când Dumnezeu este mărturisit corect vine Harul şi ajutorul Dumnezeiesc, fără de care nu există mântuire. (Pr.Theodoros Zissis).

În privinţa validării Adevărului, şi un singur om, care crede în El, constituie majoritate. Iar în ce priveşte Biserica, oricât de puţini membri ar avea, acest lucru nu are nicio importanţă…pentru că Biserica nu este o mărime matematică, ci este comuniune cu Adevărul care este Hristos. (Mitr. Serafim de Pireu)

Mulți “ortodocși” mă îndeamnă să nu mărturisesc Adevărul ci, pentru că am patimi trebuie să tac, “să fiu smerit”…să mă ferească Dumnezeu de o asemenea lepădare (după unii discernământ). Pentru că mulţimea tâlharilor, a curvelor şi a păgânilor au mărturisit pe Hristos şi Biserica Lui, iar eu la mulţimea patimilor mele să adaug şi această erezie a tăcerii, în numele unui discernământ mincinos? În istoria Bisericii, nu au mărturisit numai nepătimașii ci şi cei păcătoşi pe care tocmai această mărturisire i-a sfinţit, după cum spune şi Sf. Maxim Mărturisitorul: ca “mărturisirea Dreptei Credințe atrage Harul lui Dumnezeu” şi “a pune sub tăcere cuvântul adevărului este totuna cu a te lepăda de Hristos”. Doamne ferește de o asemenea “harismă” a tăcerii, astăzi când apostazia a cuprins mulți “ortodocși” şi chiar foarte mulți dintre “Păstori” care, “îi va înşela de va fi cu putință şi pe cei aleși (Matei 24,24)”.

“Cu o moarte toţi suntem datori, dar una-i ortodox să mori, alta-i ecumenism vândut”. Şi dacă unul singur ţine adevărul, acolo este Biserica. Nu e numai o fracţiune din Biserică, e toată Biserica. Aveţi ocazia sa fiţi acel unul… Dragii mei, vreţi să fiţi fericiţi? Muriţi pentru adevăr! Apără adevărul. Moartea nu înseamnă moarte, dragii mei. Ai trecut de la moarte la viaţa… Adevărul îl poate apăra oricine. Că acolo unde e Adevărul, acolo e Biserica. Nu unde este mulţime, unde e gălăgie, unde e “hai dom’ne să ne împăcăm, să ne unim!”… Fiecare ortodox este obligat să se pună la punct, şi dacă a făcut un mare efort, a devenit o mare forţă. Şi acolo e Biserica , la ăla care e pus la punct. Unde e Adevărul, acolo e Biserica… Voi nu cunoaşteţi bucuria care te cuprinde atunci când aperi Adevărul… Şi a nu apăra Adevărul e groaznic, e o suferinţa teribilă…voi nu vă daţi seama ce durere ai când eşti un om vândut (lepădat); încă o dată vă spun: Adevărul poate fi la unul singur şi să fii fericit că ești acel singur, căci cu atât mai puternic vei fi… Pentru că apărând Adevărul toate cerurile ştiu, toţi Sfinţii, toată Împărăţia de sus ştie că tu ai apărat Adevărul, şi nu te lasă. Da, Dumnezeu dă Harul, dar nu-l dă la milogi, ci îl dă la eroi… Apără Adevărul, că nu mai contează viaţa … în momentul când aperi Adevărul eşti îmbrăcat cu haina morţii. (Pr.Arsenie Papacioc)

De vrei să fii bucuros, /şi fericit cu Hristos, /şi în toată veșnicia,/ păstrează Ortodoxia,/ şi poruncile ei sfinte, /la Dogme să iei aminte, /Adevărul să-l iubești,/ pentru el să te jertfești,/ iar de vei fi norocos, /ca să mori pentru Hristos,/ bucură-te fericite,/ şi de Dumnezeu iubite!!!/ să mărturisim voios, /Adevărul lui Hristos,/ într-un cuget cu Părinţii,/ şi-n Biserică cu Sfinţii!

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.