Selectați pagina

Mărturia Patriarhului Diodor I la aprinderea Sfintei Lumini

Mărturia Patriarhului Diodor I la aprinderea Sfintei Lumini

Marturia Patriarhului Ierusalimului Diodor I la aprinderea Sfintei Lumini

Marturia Patriarhului Ierusalimului Diodor I la aprinderea Sfintei Lumini

“Intru in Mormant si ingenunchez cu frica sfanta in fata locului unde a zacut trupul lui Hristos dupa moarte si de unde a inviat. Rugaciunea in Sfantul Mormant este pentru mine un moment foarte sfant, intr-un loc foarte sfant. De aici a inviat cu slava Domnul si de aici Si-a raspandit Lumina in lume.

Apostolul Ioan scrie in primul capitol al Evangheliei sale ca lisus este Lumina lumii. Ingenunchind in fata acestui loc unde El a inviat din morti, suntem adusi in imediata apropiere a Invierii Sale slavite. Catolicii si protestantii numesc biserica aceasta, Biserica Sfantului Mormant.

Noi o numim Biserica Invierii. Invierea este pentru crestinii ortodocsi centrul credintei. Prin Invierea Lui, Hristos a castigat victoria finala asupra mortii, nu doar asupra mortii Sale ci si asupra mortii celor ce sunt aproape de el. Nu cred ca este o intamplare ca Focul Sfant apare exact pe locul acesta.

La Matei 28:3 se spune ca atunci cand Domnul a inviat din morti, a venit un inger imbracat intr-o lumina infricosatoare. Cred ca lumina care a invaluit ingerul Ia invierea Domnului este aceeasi cu lumina care apare miraculos in fiecare Sambata de Paste. Hristos vrea sa ne reaminteasca, ca Invierea Sa este o realitate nu doar un mit. El a venit cu adevarat in lume pentru a aduce sacrificiul necesar ca prin moartea si invierea Sa sa se poata reuni omul cu Creatorul sau.

Imi gasesc drumul prin intuneric in camera interioara unde cad in genunchi. Aici spun anumite rugaciuni care ne-au fost transmise de-a lungul secolelor si dupa aceea astept. Cateodata astept cateva minute, dar in mod obisnuit minunea se intampla imediat dupa ce am spus rugaciunile.

Din mijlocul pietrei pe care a fost culcat Iisus se revarsa o lumina nedefinita, in mod normal cu o tenta albastrie dar culoarea se poate schimba si lua multe nuante. Nu poate fi descrisa in cuvinte omenesti. Lumina rasare din piatra ca si ceata care se ridica deasupra unui lac, piatra pare fi acoperita de un nor, dar este lumina.

Lumina se comporta diferit in fiecare an. Uneori acopera doar piatra, alteori lumineaza tot Mormantul, asa incat oamenii de afara vad Mormantul plin de lumina. Lumina nu arde! – niciodata nu mi-am ars barba in toti cei 16 ani de cand sunt Patriarh al Ierusalimului si am primit Focul Sfant.

Lumina are alta consistenta, diferita de lumina focului care arde in candela. La un moment dat, Lumina se inalta si formeaza o coloana in care focul este de natura diferita, asa ca pot aprinde lumanarile mele de la ea. Dupa ce am primit flacara, ies si dau Focul intai Patriarhului Bisericii Ortodoxe Armene, apoi Patriarhului Copt si dupa aceea tuturor celor prezenti in Biserica.”

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

3 Comentarii

 1. Irina

  Hristos a inviat!
  Ieromonahul Antonie Sleahov afirma ca anul acesta am sarbatorit Pastele cu o satpamina mai devreme, iar Focul Haric are ani de cind nu mai apare.
  Video – https://www.youtube.com/watch?v=i6C3lpjMQFU
  Poate cineva confirma afirmatiile date?

  Răspuns
  • TI

   Nu stiu, am sarbatorit pe 16 chiar. Aceste facte, chiar si in cazul cu video precedent, ca antihrist vine in 2019, nu is absolute. Din 2012, 2013, 2017 era data venirii lui, si vedeti ca nu ii chiar asa, numa Dumnezeu stie CIND si CE o sa fie, poate lungeste timpul, noi mereu sa fim pregatiti cu viata si faptele, multe din proorociile care zic despre venirea fiului faradelegii spun si ca nimeni sa nu se teama, Dumnezeu pe copiii lui o sa ii ocroteasca si o sa ii ascunda, noi sa ne rugam si sa nu intram in procesul ista de globalizare, asa spun staretii. Multe creeaza panica si dezbinare!!!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *