Selectați pagina

Marșul cavaleriei americane prin România, în folosul complexului militar- industrial al SUA.

Marșul cavaleriei americane prin România, în folosul complexului militar- industrial al SUA.

militar-american-copiiEfectul de bumerang al izolării și sancționării Rusiei de către SUA a fost acela că economia Rusiei n-a clacat, ci o duce destul de bine. Rușii n-au ieșit să protesteze în stradă, așa cum și-ar fi dorit Casa Albă, ci au făcut să crească exponențial popularitatea lui Vladimir Putin. Pe cale de consecință Rusia a scos la parada de 9 mai din Piața Roșie, pe bandă rulantă, o lungă serie de blindate : tancul T-14 Armata, platforma noii familii de mașini blindate BMP T-15, mașina blindată BTR/BMP Kurganets 25, blindatul de transport trupe BTR-MD Rakushka, mașina blindată a parașutiștilor BMD-4 M, obuzierul autopropulsat Koalytsia SV și TAB-ul Boomerang.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=URhxg-L1W9Y[/youtube]

Toate hipertehnologizate, în condițiile în care majoritatea blindatelor din armata SUA au fost proiectate și au intrat în dotare în anii 80. Acesta fiind și un avertisment clar mai ales pentru Anglia, Franța și Germania, ale căror armate nu mai sunt demult ceea ce au fost odată…De aceea, concurența pe care o face în prezent Rusia, dar și China, pe piața armamentului, devine una cu efecte dezastruoase pe termen lung pentru complexul militar-industrial al SUA. Complex militar-industrial care alături de industria farmaceutică și cea de extracție și prelucrare a petrolului și gazelor naturale, asigură finanțarea campaniei electorale la alegerile generale de anul viitor din SUA.

Bomboana pe colivă pentru Casa Albă a fost aceea că la parada militară de 9 mai, nu numai Rusia a prezentat în premieră o serie de noi arme ci chiar și Belarusul. La Minsk s-a putut remarca un nou sistem de lansator multiplu de rachete cu rază mare de acțiune (MLRS) numit „Polonez”. Cele opt rampe lansatoare sunt montate pe un șasiu de camion 8×8 MZKT-7930, propulsat de un motor 500 CP, fiind capabile de a efectua lovituri ”chirurgicale”, de precizie. Rachetele în sine seamănă cu cele chinezești A200, dezvoltate de Institutul pentru Vehicule de Lansare ( CALT ), fiecare rachetă ghidată avînd o rază de acțiune de 220 km.

polonez

Viteza maximă a rachetei este de Mach 5, săgeata traiectoriei fiind la altitudinea de 60 km, apropierea finală de țintă făcîndu-se cu viteza de 2 Mach. Armata Belarus va primi sistemele MLRS în 2016 și preconizează ca acestea vor avea succes la export în state din Orientul Mijlociu și Asia de sud-est. Potențialii clienți fiind chiar partenerii importanți de pînă mai ieri ai SUA.

Deși mai ieftin, sistemul ”Polonez” este similar ca performanțe lui MGM-140 (ATacMS), construit de Lockheed Martin, care are raza de acțiune de 270 km. Sistemul american dispune doar de două rachete pe lansator, racheta avînd abaterea probabilă de 10-50 m.

obraz_6-atacms_01

Delirul propagandistic indus deliberat de SUA, potrivit căreia Rusia se pregătește să atace noile state membre NATO, aflate în imediata sa vecinătate, a permis ca la summitul NATO din Țara Galilor din 2014, să se ia decizia înființării unor comandamente tactice în Polonia România și Țările Baltice și promisiunea statelor membre NATO de a crește bugetul Apărării la 2 % din PIB. Deși Pentagonului n-a renunțat la planul retragerii eșalonate a 7.000 de militari americani din Europa, pînă în 2020.

Pentru a putea achiziționa tehnică modernă de top pentru armata sa, administrația SUA trebuie să găsească urgent cumpărători pentru cea uzată, aflată încă în dotare. Numai că presiunea pusă de SUA pe statele NATO foste comuniste n-a avut efectul scontat, niciuna nefăcînd achiziții majore de tehnică militară americană la mîna a doua.

Visul SUA de a livra Poloniei, României și Țărilor Baltice sute de avioane cu resursa terminată, precum cele de sprijin apropiat A-10, de cercetare U-2, de cercetare fără pilot MQ-1, MQ-9, ba chiar și de transport C-130 și C-17, s-a destrămat. Chiar și fidela Polonie a preferat să achiziționeze 50 de elicoptere franțuzești EC-725 Caracal noi, în detrimentul elicopterelor second hand Sikorski SH-60, scoase la pensie de armata SUA.

Forces_Structure

În acest context, ”marșul cavaleriei americane” pe șosele României, de la Mihail Kogălniceanu la Poligonul de la Cincu, mediatizat aidoma Omagiilor aduse ”Cîrmaciului”, înainte de 1989, n-a fost nimic altceva decît o acțiune de promovare mascată a TAB-ului Stryker. Puțini cunosc faptul că acest TAB din familia Piranha ( produs de firma elvețiană MOWAG, acum componentă a concernului american General Dynamics- Land Systems ) a apărut în 1972. Și a intrat în dotarea Infanteriei Marine a SUA la începutul anilor 80,  participînd la invazia din Panama ( 1989 ), la primul război din Golf ( 1991 ), la invazia Irakului ( 2003 ) și în Afganistan.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DhIfCxyJStY[/youtube]

În 2007, armata română a achiziționat 31 de TAB-uri Piranha IIIC care i-au dat multe bătăi de cap. Și se pare că planul de înzestrare al MApN cuprinde achiziționarea a 600-1.000 de TAB-uri pentru înlocuirea vechilor TAB-77, produse pe vremea lui Ceaușescu. Cel mai probabil second hand, tot din familia Piranha, posibil Striker sau LAV-25, scoase din uz de armata SUA.
Sursa: Russia Today

6 Comentarii

 1. Ecaterina

  Alerta pentru „apărătorul md”!!

  Nu mă pricep foarte bine la IT, dar cred că cineva a făcut o clonă după site-ul dumneavpastră. Dacă puteți verifica… La link seamănă foarte bine cu acesta, dar imaginile sunt cu totul altele. Puteți verifica?

  Răspuns
  • Apărătorul Ortodox

   Dacă puteţi să trimiteţi link-ul despre care merge vorba, ca să verificăm.

  • Ecaterina

   Doamne ajută.

   Abia acum am revăzut mesajul postat de mine și răspunsul dumneavoastră. Văd că de câteva zile nu mai apare. Voi avea grijă ca imediat ce îmi apare altă versiune de imagine a site-ului să o postez. Bineînțeles la data respectivă, in oricare din articole. Trebuie totuși să aveți în vedere că linkul este identic, doar imaginea diferă. Mulțam frumos.

 2. Ecaterina

  Doamne ajută.

  V-am mai scris, dar nu am primit nici un răspuns. Pentru adresa de e-mail scrisă la contacte îmi returnează e-mailul. Nu este vorba de vreun link, ci de faptul că pe aceeași denumire de link apar imagini diferite. Îmi trebuie un alt e-mail ca să vă pot trimite imaginile. Mulțam.

  Răspuns
 3. Apărătorul Ortodox

  Doamne ajută, soră Ecaterina.
  N-am răspuns la mesaje pentru că am fost plecaţi la Drumul Crucii, despre care s-a anunţat şi pe site.
  Dacă dvs comentaţi folosind acel mail ca unul valid, atunci verificaţi mail-ul respectiv căci v-am scris.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *