Selectați pagina

Marijuana provoacă mai multe leziuni cerebrale decât alcoolul! Şi totuşi – de ce e legalizată în mai multe state ale lumii?

Marijuana provoacă mai multe leziuni cerebrale decât alcoolul! Şi totuşi – de ce e legalizată în mai multe state ale lumii?

Consumarea marijuanei poate provoca leziuni mai accentuate asupra creierului în dezvoltare al adolescenţilor, comparativ cu consumul de alcool, au arătat cercetătorii într-un studiu publicat recent în Jurnalul American de Psihiatrie.

Atât alcoolul, cât și canabisul afectează creierul, însă experţii au constatat că efectele canabisului pe termen lung asupra inteligenţei, atenţiei și memoriei adolescenţilor au fost ireversibile. Constatarea i-a surprins foarte mult pe cercetători. „Iniţial, am crezut că alcoolul ar avea un efect negativ mai mare decât canabisul”, a declarat Patricia Conrod, autorul principal și profesor de psihiatrie la Universitatea din Montreal.

Oamenii de știinţă au analizat timp de patru ani aproape 4.000 de elevi cu vârste mai mari de 13 ani din 31 de școli din regiunea Montreal. Experţii au analizat patru funcţii cognitive, și anume rezolvarea problemelor, memoria pe termen lung, memoria pe termen scurt și abilitatea de a întrerupe un obicei, atunci când era necesar. Până în al patrulea an al studiului, trei sferturi dintre participanţi consumaseră cel puţin ocazional alcool, în timp ce aproximativ 30% consumaseră marijuana. Studiul a înregistrat mai mulţi tineri care consumau zilnic marijuana, mai degrabă decât să bea alcool.

Printre efectele negative remarcate de cercetători s-au numărat și modificări frecvente de dispoziţie, lipsă de motivaţie și de interes pentru orice fel de activitate, toleranţă redusă la eșecuri, performanţe scăzute la școală, mișcări lente, reducerea capacităţii de memorare și de concentrare a atenţiei.

Un studiu Lancet din 2014 arăta că adolescenţii care consumă zilnic marijuana sunt cu 60% mai susceptibili la abandonul școlar și au un risc de suicid de șapte ori mai mare, comparativ cu neconsumatorii de canabis. Cu toate acestea, consumul de marijuana printre adolescenţi înregistrează un ritm de creștere alert. Un studiu publicat în JAMA Pediatrics arată că peste 20 de milioane de elevi de gimnaziu și de liceu au utilizat în anul 2017 ţigări electronice cu marijuana sau alte produse derivate.

Din păcate, nici alcoolul nu lipsește din preferinţele tinerilor. Patru din zece tineri americani au consumat bere, vin, băuturi spirtoase sau lichior în adolescenţă. În România, 78% dintre tinerii de 16 ani au consumat alcool cel puţin o dată. Comparativ cu adulţii, adolescenţii tind să combine de obicei consumul de alcool cu alte substanţe, de regulă cu marijuana.

Alcoolul diminuează capacitatea de funcţionare în parametri normali a sistemului nervos central. De asemenea, blochează o parte dintre mesajele care ar trebui să ajungă la creier și alterează în felul acesta percepţiile, emoţiile, mișcarea, vederea și auzul, dând o stare de dezorientare și confuzie.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.