Clerici din vremurile de pe urma vor deveni instrumente ale antihristului. Ei vor propovădui ascultarea oarbă ca o virtute a păcii și a mântuirii. O ascultare satanica, care va cere din partea credinciosilor ignoranță, dispreț față de învățăturile Sfinților, indiferență față de adevăr și o evlavie superficială.

Avertismentul Sfântului Apostol Pavel pentru apostazia care se va întâmpla înainte de venirea lui antihrist, este menționata în mod evident prin apostazia ierarhiei Bisericii care administreaza. Apostazia credinciosilor și a comunitatilor ortodoxe se va face prin achiesarea la secte si erezii.

Nu neaparat prin slabirea generala a Credinței care a fost prezenta întotdeauna si va exista întotdeauna, aceasta nu va constitui un semn vadit al venirii lui antihrist. Mai mult decât atât, cuvintele Apostolului ar fi respinse de o mie de ori, din cauza ca slabirea Credintei au mai experimentat-o generatiile anterioare, dar antihristul nu a venit.

Antihristul la aparitia sa in public nu va închide bisericile, nu le va arde așa cum obișnuiau imparatii romani, ci le va umple de „creștini” care vor fi botezați, se vor spovedi, se vor impartasi cu Sfintele Taine, vor avea imbold pentru dragoste, dar în același timp acei credinciosi nu vor mai crede din toata inima în Hristos Dumnezeul-Om, ci il vor iubi pe antihrist.

El va induce în eroare lumea pretinzând că este Hristos și va încerca să-L imite în toate; va face minuni inchipuite, va fi in perioada de început (pana va fi intronat rege) smerit, liniștit, iubitor cu toți, un filantrop, un împăciuitor, va urî nedreptatea, va fi apropiat de preoți, va iubi Sfintele Scripturi, va iubi episcopii și va cinsti pe bătrâni, si pe tinerii care vor fi onorați.

Va cere ca adulterul sa fie interzis, pedeapsa cu inchisoarea va fi abrogata, pe străinii ii va iubi, pe săraci ii va ajuta, pe orfanii ii va milostivi, de binele țărilor se va îngriji, va profeți viitorul, pe morții ii va învia, orbilor le va da vederea, va fi binevoitor si filantrop, se va ingriji de soarta popoarelor și toți vor fi onorați și-l vor iubi.

Toată lumea va achiesa ca sa fie intronat rege planetar, caci un astfel de „sfânt” și „drept” nu va mai exista în acele zile. Și antihrist va mima ca nu doreste sa primeasca tronul împărăției lumii intregi, pentru a arăta chipurile smerenie și virtute, sfințenie.

Când, totuși, antihrist va deveni în cele din urmă rege al planetei atunci iși va arata adevărata față a iadului. Atunci totul se va sfârși pentru oamenii de pe pământ…

Oamenii ii vor fi ferici pe cei care au murit deja și vor dori să se deschidă mormintele pentru a intra ei in locul celor morti…”

Sursa: „Nifon, un episcop ascet”, I.M. Paraklitou, extras dintr-un manuscris nepublicat din anul 1334