Selectați pagina

Manastirile din Athos, ingrijorate de Marele si Sfantul Sinod Panortodox

Manastirile din Athos, ingrijorate de Marele si Sfantul Sinod Panortodox

drapel bizantinIn ultima perioada, 6 manastiri din Athos (Kutlumus, Xeropotamu, Zografu, Caracal, Filofei și Gregoriou) au criticat documentele adoptate la Sinaxa întâistătătorilor Bisericilor locale, din Chambesy (21-28 ianuarie 2016) – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe.

Acestea au criticat, prin intermediul unor scrisori adresate Sfintei Chinonite, cele mai importante prevederi ale Sinaxei – care au fost discutate pe larg in paginile agentiei noastre de stiri.

În mod special, călugării din Athos isi exprima dezacordul privind faptul că fiecare Biserică locală va dispune, la Marele si Sfantul Sinod, doar de un singur vot, remarcand, de asemenea, „o aparenta unilateralitate in limbaj si terminologie”, in redactarea documentului presinodal „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine”, care ar urmari sa indulceasca pozitia fata de „diferitele învățături eretice” – termenul „Biserică” amestecand diferite comunități creștine (conf. scrisoare Zografu).

Muntele Athos, prin aceste pozitii, încearcă să prevină legalizarea sincretismului, a „ecumenismului”, acordând o atenție specială „rugăciunii comune cu ereticii, care, deși este interzisa de sfintele canoane, se repeta, din păcate, la fiecare întâlnire cu neortodocșii, provocând astfel slăbirea ortodocsilor și slabirea conștiinței credincioșilor, carora li se impune deja starea de facto a unei false ‘unitati’, fără acord în materie de credință (conf. scrisoare Xeropotamu).

Sursa: Lacasuri Ortodoxe

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке