Selectați pagina

Mai multe servicii medicale gratuite pentru populaţie

Mai multe servicii medicale gratuite pentru populaţie

medicamenteCetăţenii Republicii Moldova vor beneficia de un număr mai mare de servicii medicale acoperite din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Guvernul a aprobat, în şedinţa din 11 mai o decizie privind modificarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, transmite IPN.

Potrivit executivului, în lista serviciilor prestate la nivelul medicinii de familie au fost incluse şi cele de prevenire şi depistare precoce a maladiilor, de screening, de consiliere pentru renunţarea la fumat, asigurare cu contraceptive a tinerilor din grupurile vulnerabile şi de risc. De asemenea, documentul prevede promovarea şi recrutarea donatorilor de sânge voluntari şi neremuneraţi, consilierea pre şi post test (fără costul testului) în cadrul serviciilor de testare voluntară şi confidenţială la infecţia HIV şi hepatite virale B, C, a solicitanţilor, inclusiv a gravidelor în prima şi a doua jumătate de sarcină.

Totodată, este prevăzută acoperirea cheltuielilor pentru asistenţa stomatologică în volum deplin acordată copiilor cu vârsta de până la 12 ani, pentru protezele individuale a pacienţilor cu tumori maligne, precum şi serviciilor de reproducere umană asistată medical. Excepţie reprezintă protezarea şi restaurarea dentară.

În scopul iniţierii reabilitării precoce a copiilor până la vârsta de 3 ani, în Programul unic au fost introduse serviciile de intervenţie timpurie la copiii nou-născuţi până la vârsta de 3 ani cu cerinţe speciale/tulburări de dezvoltare şi risc sporit, şi familiile acestora.

Scopul actului normativ este sporirea accesului persoanelor asigurate la servicii medicale acoperite din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală şi perfecţionării continue a modalităţii de prestare a serviciilor de asistenţă medicală. Ca rezultat, populaţia va avea acces la serviciile medicale mai aproape de locul de trai, fiind diminuată necesitatea deplasărilor pacienţilor în instituţiile medico-sanitare prestatoare de servicii de înaltă performanţă din municipii.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.