Selectați pagina

Mai multe opțiuni pentru familiile cu copii în R.Moldova

Mai multe opțiuni pentru familiile cu copii în R.Moldova

poza_copil_unicefMamele din R.Moldova vor avea mai multe opțiuni în ceea ce privește durata concediului de maternitate, dar și cuantumul indemnizației pentru creșterea copilului. Deşi în Republica Moldova este oferit unul dintre cele mai lungi concedii parțial plătite de îngrijire a copiilor mici din regiune, se atestă mai multe probleme. Pentru comparație, acest concediu este și mult mai prost plătit față de multe țări din Uniunea Europeană, fiind de doar 30% din salariul părintelui care ia acest concediu,față de 85% din salariul oferit în primul an în România sau de 100% oferit în Lituania. Acestea sunt doar câteva date care se conțin într-un studiu, lansat miercuri, la Chișinău de Centrul analitic Expert-Grup, la solicitarea Comisiei parlamentare protecție socială,sănătate și familie.

Principala constatare este că prevederile actuale pentru concediul de îngrijire a copilului nu permit familiilor cu copii să aibă mai multe opțiuni, susține autoarea studiului, Constanța Popescu, ”oferta actuala fiind de o singura schemă, pentru părinții asigurați un concediu de maxim 3 ani la 30%, cei neasigurați având o indemnizație fixă de 400 de lei (cca 20 euro) timp de maxim 1,5 ani, iar pragurile minime ale indemnizațiilor sunt mult sub minimul necesar de existență”. Exemplele relevante din regiune identificate pentru acest studiu includ experiența Lituaniei și României, fiecare țară oferind alegere între 2 opțiuni de concedii, cu durată și indemnizație diferită. Una dintre cele mai mari probleme identificate este faptul că în Republica Moldova aproape 65% din copiii cu vârsta de 0-3 ani au părinți neasigurați și primesc indemnizația doar până la vârsta de 1,5 ani, astfel aceste familii cu copii în perioada 1,5-3 ani vor fi în afara oricărei finanțări din partea statului: nici indemnizația lunară, și nici loc la grădiniță, conform noii versiuni a Codului Educației. Se pare că la momentul aprobării acestei noi legi nu s-a ținut cont de această situație.

Durata concediului plătit în Moldova vine să compenseze lipsa creșelor de stat și private, deci în lipsa acestora forțăm unul din membrii familiei să rămână acasă, cu o indemnizație minimă deseori sub minimul de existență, este de părere autoarea studiului, Constanța Popescu, director de programe la Centrul analitic Expert-Grup.

Totuși există și tendințe pozitive – indemnizația unică la nașterea primului copil a crescut de la 500 lei în 2005 la 3100 lei primul copil și 3400 lei pentru următorii în 2014, iar indemnizația lunară medie pentru îngrijirea copilului a crescut în perioada 2005-2012 de la 150 la 868 lei pentru persoanele asigurate și de la 100 la 300 pentru persoanele neasigurate (ulterior chiar 400 lei din 2014). Dar dacă comparăm aceste valori cu alţi indicatori – de exemplu lipsa de suport suficient garantat pentru copiii mai mari de 3 ani, salariul minim pentru sectorul real de doar 1900 lei (și mult mai mic în sectorul public), salariul mediu pe economie de 4500 lei în 2015 – atunci devin evidente multiplele probleme financiare cu care se confruntăfamiliile cu copii, susține experta de la Chișinău.

Recomandările experților

Printre recomandările cheie oferite de autoarea studiului, Constanța Popescu sunt corectarea imediată, chiar în această toamnă a noilor prevederi ale Codului Educației, aprobat în 2014 pe partea de educație antepreșcolară și preșcolară, astfel încât să fie extinsă oferta de creșe de stat pentru copiii de la 2 ani pentru cei care doresc și nu de la 3 ani, cum se întâmplă în prezent. De asemenea, oferirea acum, cu intrare în vigoare din ianuarie 2017 a opțiunii pentru fiecare părinte să poată să aleagă una din 2 opțiuni de concediu de îngrijire a copilului până la 3 ani – cea clasică de 3 ani plătiți la 30% din salariul mediu din cele 12 luni anterioare concediului de maternitate și noua opțiune: de 2 ani cu 60% salariu în primul an și 30% în anul următor și drept de concediu neplătit rămas pentru anul 3.

Deputații din Comisia Parlamentară Protecție Socială, Sănătate și Familie au examinat deja un pachet de inițiative legislative menite să îmbunătățească situația familiilor cu copii cu vârsta 0-3 ani. Astfel, una din iniţiativele Comisiei se referă la majorarea cu 6 luni a duratei concediului plătit de stat pentru îngrijirea copilului – în cazul părinţilor neasiguraţi, astfel încât aceştia să poată beneficia de indemnizaţii lunare pentru creşterea/îngrijirea copilului până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani. Totodată, este propusă şi creşterea graduală cu 20 la sută anual, începând cu 1 ianuarie 2016, a cuantumului acestei indemnizaţii lunare, până la atingerea nivelului minimului de existenţă. Potrivit parlamentarilor, necesitatea extinderii perioadei de concediu reiese din lipsa oricărui alt suport din partea statului la această etapă pentru familii, dar şi din prevederile Codului Educaţiei care stipulează că la vârsta de la 0 la 3 ani copiii beneficiază de educaţie antepreşcolară, care se realizează în familie, aceasta beneficiind de finanțare de la bugetul public naţional. Printr-un alt proiect de lege deputaţii propun măsuri de protecţie socială mai bune pentru părinţii asiguraţi. Pe lângă cuantumul gradual în creştere a indemnizaţiilor de îngrijire a copiilor, proiectul deputaţilor comisiei vizează şi extinderea opțiunilor de încadrare şi plată a concediilor de îngrijire a copiilor.

În opinia deputaţilor comisiei de pofil, aceste scheme vor încuraja revenirea sau încadrarea mai devreme a părinţilor în câmpul muncii.

Studiul „Reforma concediului de îngrijire a copiilor de vârsta 0-3/ 3-6 ani: mai scurt, mai bine plătit, urmat de servicii bune de creșă/ grădiniță” a fost elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”  în cadrul proiectului „Parteneriat pentru politici de rezultat bazate pe analiză: Unicef – Parlamentul Republicii Moldova – Expert-Grup”, realizat cu sprijinul UNICEF și a Guvernului Suediei.

Sursa: rfi.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. Ecaterina

    Eram sigură că tot acest tam-tam vine de afară. Și tocmai de unde? – din Suedia, țară extremisto-comunistă, unde copilul nu este considerat ființă umană și nici nu aparține familiei, ci statului. Iar Moldova ce face? Implementează cererile satanei.
    Una din ele este ca femeia să stea cât mai puțin cu copilul după naștere. Dacă se poate (curând va fi obligatoriu) femeia să nu mai alăpteze copilul și să se întoarcă la muncă chiar de a doua zi. Avem deja cazuri în România, chiar și femei politiciene care și-au provocat nașterile cu una sau mai multe zile înainte de termen, ca să se întoarcă mai repede la serviciu, fără a mai beneficia de măcar o zi pentru bebe. Vă vine să credeți? Aceste lucruri se întâmplă deja și sunt o crimă. Un copil care nu este alăptat, și pe deasupra mai bagi și în el substanțe toxice (așa=zise vaccinuri), este deja terminat pentru totdeauna. Iar mama o criminală.

    Întoarceți-vă la pământul strămoșesc, caci acesta este singurul care ne hrănește, împreună cu Sfânta Euharistie. Lucrați pământul fraților!

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.