Copila-fata-islamistaZeci de milioane de fete sub 14 ani muncesc în condiţii comparabile cu cele ale sclavilor în fabrici sau chiar în mine. Milioane de copile vor fi forţate să se căsătorească în anul ce tocmai a început.

Într-un editorial publicat pe Al Jazeera, Gordon Brown, trimisul special al Secretarului General al ONU pentru Educaţie Globală şi fost prim-ministru şi ministru de Finanţe al Regatului Unit, trage un semnal de alarmă şi oferă câteva statistici dramatice.

Astfel în 2016, 68 de milioane de fete care n-au împlinit încă 14 ani sunt forţate să facă treburi domestice, să muncească în fabrici nesigure ori chiar să coboare în mine.

Tot anul acesta 15 milioane de fete se vor căsători înainte să împlinească vârsta de 18 ani. Asta înseamnă că o fetiţă va fi mireasă la fiecare două secunde.

Aceste numere cresc în zonele de conflict, un exemplu fiind cel al fetelor siriene din Iordania, unde numărul copiilor forţaţi să se căsătorească s-a dublat.

În lume, mai mult de 720 de milioane de femei s-au căsătorit sau au intrat într-o uniune înainte de a împlini 18 ani. Drepturile fetelor la o copilărie sunt călcate în picioare, astfel că în următoarele decenii este de aşteptat ca numărul de mirese-copil să atingă un miliard.

Şi cum atât de mulţi copii se află într-o zonă de conflict, traficul de fete este în creştere. În 2016, se estimează că vor fi traficate jumătate de milion de fete.

Mai mult de 30 de milioane de fete nu se bucură de o primă zi la şcoala sau abandonează înainte de a termina învăţământul primar, precizează Brown.

Sursa: http://independent.md/