Selectați pagina

Lumea de mâine: Big Data, războiul tehnologiilor și supraveghere în masă

Lumea de mâine: Big Data, războiul tehnologiilor și supraveghere în masă

La fiecare patru ani, când o nouă administrație ajunge la Casa Albă, „Consiliul Național de Informații” al SUA publică un raport despre cum va arăta lumea peste 20 de ani. 

Lumea de mâine: Big Data, războiul tehnologiilor și supraveghere în masă

Lumea de mâine: Big Data, războiul tehnologiilor și supraveghere în masă

“Global Trends 2040” seamănă mai mult cu rapoartele agențiilor de spionaj din Statele Unite. Experții provin de la CIA, dar și de la mai multe agenții de informații americane. După cum amintește New York Times, raportul din 2008 a prezis, printre altele, o pandemie globală din Asia …Pentru această ediție, viitorul este departe de a fi roz.

Cea de-a patra revoluție industrială

Lumea va fi “neapărat ultraconectată”. Schimbarea are loc, este rapidă și adaptarea societăților și guvernelor este inevitabilă. Surse formidabile de profit, tehnologiile la toate nivelurile –economie, sănătate, moduri de guvernare –  vor perturba societățile creând „șocuri” în modurile noastre obișnuite de funcționare. Din nou, statele capabile să dobândească cele mai noi tehnologii vor fi cele mai avansate.

Stocarea datelor în ADN-ul nostru

Deja se vorbește de această procedură –  cu capacitățile sale enorme de stocare, ADN-ul ar putea fi considerat un fel de hard disk natural, ceea ce ar permite un “depozit” nelimitat de date. O metodă eficientă de supraveghere în masă a populațiilor. În afară de Microsoft, și UE pariază pe această tehnologie și finanțează proiectul de stocare a datelor pe ADN „OligoArchive”. „Cantitățile de date fără precedent disponibile în 2040 vor controla domeniile de concurență și conflictele internaționale”.

Dominația Inteligenței Artificiale

Inteligența artificială(IA) va deveni chiar „mainstream”, notează experții americani. „Va domina războaiele”.

“Vom trece de la o nișă IA,concepută pentru rezolvarea problemelor, la un sistem care va depăși orice capacitate de înțelegere și învățare pe care o au oamenii în prezent”.

Inteligența artificială și alte tehnologii vor permite crearea de noi locuri de muncă, dar și distrugerea altora.

Chiar  și principiile securității cibernetice vor fi, de asemenea, întrerupte. Ar trebui să vedem o schimbare de paradigmă. Reglementările sub forma „frontierelor geografice” vor avea din ce în ce mai puțin sens într-o lume ultraconectată.

Războiul pentru controlul tehnologiilor

“Cursa pentru leadership în tehnologie va fi legată intrisec de contextul geopolitic și modelată în funcție de rivalitățile politice, economice și sociale, în special cu China”, consideră spionii americani.

În plus, dezvoltarea acestei lumi ultraconectate va crește puterea economică, dar și influența societăților care o modelează.

Marile companii de tehnologie (grupul GAFAM, de exemplu) au acumulat resurse, profituri și influență care le fac să acționeze în mod autonom, depășind uneori autoritatea statelor.

Sursa: https://www.national.ro/tehnologie/lumea-de-maine-big-data-razboiul-tehnologiilor-si-supraveghere-in-masa-722820.html

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

3 Comentarii

 1. Anonim

  666

  Răspuns
 2. Anonim

  666

  Răspuns
 3. Anonim

  Hackerul…soldatul cel mai apreciat al viitorului. Cand toata informatia esentiala va fi stocata electronic, un razboi care va prabusi un imperiu va dura …10 minute…..

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке