Selectați pagina

Lumea a intrat în al treilea război mondial

Lumea a intrat în al treilea război mondial

vladimir stoliTensiunea în comunitatea internațională în legătură cu situația din Ucraina nu este o escaladare a războiului rece – este vorba despre începutul celui de-al treilea Război Mondial, consideră profesorul Academiei Ruse de Economie Națională și Administrare Publică pe lîngă Președintele Federației Ruse, Vladimir Ștoli.

Această opinie a fost exprimată în cadrul mesei rotunde “Rusia-SUA-UE-NATO: asigurarea securității generale sau un nou război rece?”, care a avut loc miercuri.
“Războiul rece, despre care vorbește toată lumea, totuși s-a încheiat la începutul anilor nouăzeci. Ceea cu ce avem de-a face acum este un adevărat al treilea război mondial, despre care putem vorbi începînd cu tragedia iugoslavă din 1999 (bombardarea Iugoslaviei de către forțele NATO)”, – a spus Ștoli.

Potrivit acestuia, drept începutul războiului trebuie să fie considerate conflictele locale, care preced implicarea altor părți. “Primul război mondial a fost precedat de războiul americano-spaniol (războiul pentru reîmpărțirea coloniilor în 1898) și războiul anglo-bur (conflictul dintre Imperiul Britanic și Republica Transvaal în Africa de Sud în 1899-1902), iar al doilea război mondial – de războiul civil în Spania (1936-1939) și o serie de alte conflicte”, – a explicat expertul.

Potrivit lui, un eveniment de cotitură, care ar putea declanșa un conflict internațional pe scară largă ar putea fi intrarea forțelor NATO pe teritoriul Ucrainei și acordarea acesteia a statutului de partener principal în afara NATO.
“Acum în Ucraina se crează o zonă moartă. Pe teritoriul său nu este nevoie de un popor independent, pentru că acest pămînt este zona interacțiunii de interese diferite ale altor jucători”, – a spus Stohl.

Sursa: noi.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.