Preocupări legate de datele centralizate.

Autoritatea olandeză pentru protecția datelor (AP) a declarat că planul guvernului de a crea o bază de date centralizată pentru toate datele personale pe care oamenii le furnizează atunci când solicită pașapoarte, inclusiv fotografii, amprente și semnături, ar crea o „mină de aur pentru hackeri”.

Lotul de baze de date biometrice digitale centralizate din Olanda este criticat ca fiind “o mină de aur pentru hackeri”

Lotul de baze de date biometrice digitale centralizate din Olanda este criticat ca fiind “o mină de aur pentru hackeri”

În prezent, datele sunt stocate la municipalitatea în care o persoană solicită pașaportul. Cu toate acestea, guvernul dorește să modifice Legea privind pașapoartele pentru a crea o bază de date națională centrală. Amprentele digitale ar fi stocate până la eliberarea pașaportului, dar fotografiile și semnăturile ar fi stocate pentru mai mult timp.

Președintele AP, Aleid Wolfsen, a declarat: „Fotografiile de pașaport și semnăturile aproape tuturor olandezilor la un loc, precum și amprentele digitale ale persoanelor care așteaptă un pașaport: aceasta este o mină de aur pentru infractorii cibernetici. În loc să trebuiască să pătrundă în bazele de date a peste 300 de municipalități, infractorii vor termina în curând cu un singur hack.”

Wolfsen a mai precizat că astfel de date ar fi extrem de valoroase pentru hackerii criminali, deoarece pot fi folosite „pentru a comite fraude de identitate sau pentru a discrimina oamenii”.

El a mai spus că accesul non-criminal la aceste date ar putea fi, de asemenea, periculos.

„Aceasta este o pantă alunecoasă”, a spus el. „Putem ajunge în situații foarte nedorite cu pași foarte mici. Mai întâi, poliția vrea să folosească acele amprente pentru a rezolva infracțiuni foarte grave, apoi și pentru infracțiuni puțin mai puțin grave… Unde se termină? Trebuie să vă gândiți bine la asta înainte de a opta pentru o bază de date centrală.”

Organizația de supraveghere a datelor a susținut că guvernul nu a explicat necesitatea bazei de date centrale.

„Acesta menționează în principal avantajele unui sistem central, dar dezavantajele nu sunt trasate și cântărite în mod corespunzător.”

De asemenea, nu este clar cine va fi responsabil pentru baza de date, ceea ce înseamnă că „guvernul se poate ascunde unul în spatele celuilalt dacă ceva nu merge bine”.

AP a sfătuit guvernul să reconsidere planul.

Sursa: https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/ap-centrale-database-paspoortgegevens-groot-risico