Pe un site social, cunoscutul jurnalist Cătălin Sturza face o analiză a ultimelor decizii în contextul pandemiei cu Covid-19, „este interesant că nu am văzut deloc o disperare asemănătoare când milioane de oameni erau îndemnați să pornească cu mic cu mare și să stea la cozi la secțiile de votare, acum două săptămâni. La sfârșitul unei săptămâni când se înregistrau peste 2000 de cazuri zilnice de covid.

Este la fel de interesant că nu am văzut deloc nici o urmă de disperare, nici în presă, nici la nivelul poliției sau al primăriei când mii de oameni au ieșit în piață să îl aclame pe câștigătorul alegerilor locale de la Timișoara, Dominic Fritz. Priviți poza alăturată – vedeți vreo urmă de distanțare socială acolo?

Această pandemie se pare că este susținută de un virus cu cel puțin dublă personalitate, uneori este tare „evlavios”, mai ales în jurul marilor sărbători creștine, Învierea Domnului, pelerinaje spre cinstirea Sfinților binefăcători, și ne așteptăm ca și de Nașterea Domnului să fie „prezent” la Biserică, astfel interdicțiile din partea statului să se îndrepte iar și iar, cu o obsesie evidentă către Biserică… Interesant este că acestui virus nu îi place deloc în politică, în guvern, în parlament….chiar și când „aleșii” românilor nu respectă nici o regulă sanitară impusă, culmea, chiar de ei. Amintiți-vă de Iohannis, de Orban …

Vă invit să citiți analiza jurnalistului Cătălin Sturza despre evenimentele premergătoare pelerinajului de la Sfânta Parascheva, evenimente „fructificate” agresiv de presă contra credincioșilor care își doresc aproprierea de Sfânta Moldovei, Sfânta Ortodoxiei, Parascheva:

Fără precedent în istorie. Primarul de Iași cere ajutorul MAI pentru a opri pelerinii care vin la Sf. Paraschiva”, titrează EvZ.

„Mihai Chirica, primarul din Iași, este disperat de situația periculoasă care s-ar putea crea doată cu sosirea pelerinilor așa că a apelat la M.A.I. pentru a remedia situația”, continuă știrea. „Chirica a anunțat că nu vor fi asigurate locuri de parcare și nici nu va fi oprită circulația, iar în plus nu se organizează Serbările Iașiului, nu vor fi focuri de artificii, nici sărbătoarea vinului, nici târgul meșteșugarilor și nici masa pelerinilor de după slujba din 14 octombrie.”

Este interesant că nu am văzut deloc o disperare asemănătoare când milioane de oameni erau îndemnați să pornească cu mic cu mare și să stea la cozi la secțiile de votare, acum două săptămâni. La sfârșitul unei săptămâni când se înregistrau peste 2000 de cazuri zilnice de covid.

Este la fel de interesant că nu am văzut deloc nici o urmă de disperare, nici în presă, nici la nivelul poliției sau al primăriei când mii de oameni au ieșit în piață să îl aclame pe câștigătorul alegerilor locale de la Timișoara, Dominic Fritz. Priviți poza alăturată – vedeți vreo urmă de distanțare socială acolo? Mulți dintre cei din jurul noului primar nici nu poartă măști, în acea înghesuială. Este, pur și simplu, o mulțime de mii de oameni, care încalcă orice măsură de protecție, la sfârșitul unei săptămâni când se înregistraseră, repet, peste 2000 de cazuri zilnice de covid.

Să mai spunem că la pelerinaje, chiar la cele mari, vin incomparabil mai puțini oameni decât la alegeri. Iar oamenii ar sta la rând, distanțați, așa cum stau și la biserică. Nu am văzut până acum incidente majore sau reclamații cum că românii nu ar respecta normele de protecție sau măsurile de distanțare socială, la biserică. Micile scandaluri cu preoți purtând masca sub nas în autobuz par incidente cu totul izolate și exagerate de o parte tendențioasă a presei. Și incomparabile cu ceea ce vedem, la nivelul unor mari mulțimi, în poza alăturată.

Și ajungem iarăși la „deplorabili”. Măsurile de protecție și distanțare pot fi ignorate și trecute foarte ușor cu vederea dacă ele sunt încălcate de „lumea bună”, și nimeni nu se sesizează în acel caz. Însă ipotetica lor încălcare (pentru că nu este vorba nici măcar de o încălcare) se transformă într-o situație apocaliptică unde e nevoie de intervenția MAI când e vorba de un eveniment al „religioșilor” și al „troglodiților”?

Vom avea poate și două calendare, în paralel? Un calendar „laic”, când sunt alegeri sau mitinguri ale celor din „lumea bună” și pandemia de coronavirus dispare; și un calendar „religios”, când sunt pelerinaje sau sărbători, și pandemia sau cel puțin isteria mediatică din jurul ei atinge vârfuri istorice? – scrie jurnalistul Cătălin Sturza pe un site social.