Reprezentanții fostei comunități a BOU-PK cred că „liturghia”cu luteranii este „noul Crăciun european, unitatea și îmbogățirea mutuală a celor două lumi creștine”.

„Liturghie” comună între reprezentanții schismaticilor ucraineni și luterani

„Liturghie” comună între reprezentanții schismaticilor ucraineni și luterani

În ziua de 25 decembrie 2022, la Hamburg, în catedrala luterană în cinstea Sfântului apostol Andrei, a avut loc o „liturghie”comună între reprezentanții „Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Diaspora” (n.r.: schismatici) și luterani. Acest lucru a fost raportat pe pagina de Facebook „FeineUkraine – Vereinderdeutsch – ukrainischen Zusammenarbeit”.

„Astăzi a avut loc o slujbă istorică unică de Crăciun. O liturghie comună, în care au fost două Euharistii, ortodoxă și protestantă”, se spune în comunicat.

Din partea fanarioților ucraineni la „liturghie” a participat Iaroslav Bogodist, parohul comunității din Hamburg în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae din Mira Lichia, iar din partea uteranilor, dr. Kord Schoeler.

Fotografia din timpul „liturghiei”arată că Bogodist și Shoeler în veșminte liturgice stau împreună în fața altarului, pe care se află un obiect asemănător cu Sfântul Disc acoperit cu aer.

O enoriașă a comunității „Biserica Ortodoxă Ucraineană din diaspora în cinstea Sfântului Nicolae”, Florina Chudnovskaia, a scris pe Facebook că acesta este „primul Crăciun ortodox împreună cu creștinii din Europa, un pas în viitorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din străinătate”.

„Cândva mai târziu, istoricii vor aprecia semnificația zilei de astăzi. Liturghia în ucraineană și psalmii în germană, însoțite de orgă, este noul nostru Crăciun european, unitatea și îmbogățirea reciprocă a două lumi creștine”, crede Ciudnovskaia.

Fosta comunitate a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Kievului (BOU-PK), care se numește acum „Biserica Ortodoxă Ucraineană din diaspora în cinstea Sfântului Nicolae”, este în present subordonată Patriarhiei Constantinopolului, în special Mitropolitului Daniil (Zelinski) al Pamfiliei.