Lipsa personalului medical este tot mai simţită în spitalele din Republica Moldova. Problema este veche şi are efecte dezastroase mai ales acum, în pandemie.

lipsa personalului medical

Lipsa personalului medical, tot mai resimțită în spitalele din țară

Este nevoie de zeci de medici şi asistente medicale, fără de care tratamentul pacienţilor este imposibil şi devine un chin pentru cei puţini rămaşi în sistemul de sănătate.

Şeful de la Terapie Intensivă din Institutul de Medicină Urgentă Chişinău spune că secţia este plină cu pacienţi şi sînt tot mai puţine cadre medicale.

Mai sînt disponibile opt posturi de medici, dar nu sînt doritori. Mai este nevoie şi de kinetoterapeuţi şi asistente medicale, transmite Tvr Moldova.

„Da, noi avem spitale, da, nouă ni s-au adus echipamente pe parcurs la un an, dar nimeni, nici o dată pe parcursul la un an jumătate, nu a asigurat spitalele cu personal şi nimeni de fapt teoretic la personal nu s-a gîndit.

De fapt noi nu avem doctori în ţară. Într-o secţie de terapie intensivă în oricare din raioanele ţării lucrează doi doctori care vin din tura de noapte 24 de ore fiecare zi”, spune șeful secției COVID, Ivan Cîvîrjîc.

Criză de personal este şi la Spitalul Clinic din Bălţi. Directorul instituţiei recunoaşte că puţini medici tineri vin să trateze pacienţii, mai ales în perioada pandemiei. Acum este un deficit de 18 medici, 24 de asistente medicale şi 6 infirmiere.

„Avem necesitate de medici reanimatologi-anesteziologi, avem necesitate de specialişti de profil îngust ca endoscopişti, ca ultrasonografişti, ca oculişti. Avem posibilitate să le dăm să opereze. Avem aparataj medical. Vîrsta de 60 de ani în sus e mai mult de 60%”, declară directorul Spitalului Clinic din Bălți, Serghei Rotari.

„Am auzit de situaţii cînd în spitalele raionale sau spitalele municipale din Chişinău este echipament medical, dispozitiv medical nedat în utilizare din motiv că nu sînt specialişti pentru a le da în exploatare şi nu sînt specialişti pentru a le utiliza. Noi nu avem aşa situaţie”, a declarat Stanislav Vasilița, şef Bioinginerie Medicală, Spitalul Clinic, Bălţi.

„Noi avem în spital din 300 de pacienţi undeva 70% sînt pacienţi de vîrsta a III, 65-70 de ani în sus. Ei ajung la noi la spital într-o stare foarte, foarte gravă. Noi nu avem posibilităţi ca să le acordăm ajutor”, a mai spus Serghei Rotari.

Ministerul Sănătăţii neagă că ar fi lipsă de cadre medicale în spitale. Ba chiar dă asigurări că cei prezenţi fac faţă numărului mare de pacienţi, iar toate echipamentele medicale sînt folosite.

„La momentul de faţă nu avem care ar activa cumva singure, fără cadre medicale, deci ne străduim să schimbăm lucrătorii medicali dintr-un spital în altul astfel ca să facem faţă la toate provocările şi la toată presiunea. Deocamdată, ne descurcăm”, a spus Ala Nemerenco.

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică nu ne-a putut oferi deocamdată o statistică exactă a crizei de personal din spitalele Republicii Moldova.