Selectați pagina

Lipsa medicilor, face ca situațiile de pericol pentru viața oamenilor să fie gestionate aproape în totalitate de felceri

Lipsa medicilor, face ca situațiile de pericol pentru viața oamenilor să fie gestionate aproape în totalitate de felceri

Echipele formate din felceri au preluat și anul trecut cele mai multe solicitări de ajutor medical de urgență. Vorbim de peste 500.000 de solicitări. În unele raioane situațiile de pericol pentru viața oamenilor sunt gestionate aproape în totalitate de felceri, iar raportul de acordare a ajutorului dintre o echipă generalistă și una din felceri întrece în unele cazuri și raportul de 1:8, scrie sanatateinfo.md

Echipele pediatrice și specializate au intervenit în cazuri mult mai rare și pe zone mai restrânse.

În raionul Ungheni, de exemplu, raportul dintre o solicitare la care este prezentă o echipă generalistă și o echipă de felceri întrece raportul dintre 1:7, iar la Ceadîr-Lunga raportul ajunge și la 1:8. Asta ar însemna în cifre absolute astfel:

În raionul Ungheni, în anul 2017, au sunat la 903 aproximativ 25.520 de persoane. Conform Centrului de Management în Sănătate, dintre acestea la 2.977 de solicitări s-au deplasat echipe de medici de urgență generaliști. Restul, adică aproximativ 22.543 de solicitări au fost acoperite de echipe de felceri. Echipe pediatrice sau specializate nu au intervenit în raion.

În raionul Ceadâr-Lunga medicii generaliști de urgență au putut prelua 1.883 de solicitări, pe când echipele de felceri au intervenit în peste 15.000 de cazuri de urgență.

În raionul Căușeni echipe de felceri au acordat ajutor de urgență în peste 23.000 de cazuri, iar echipe de doctori generaliști au intervenit în peste 6.000 de cazuri.

Dacă vorbim de echipe specializate, atunci putem spune că sistemul național de urgență are capacitatea de a interveni cu echipe corespunzătoare preponderent local în cele două orașe mari – Chișinău și Bălți. Echipele pediatrice au intervenit în total în 17.000 de cazuri, dintre care aproape 15.000 – numai din Municipiul Chișinău. Restul echipelor specializate au putut interveni în aproximativ 52.000 de cazuri, dintre care mai mult de jumătate iarăși în zona Municipiului Chișinău, urmat de Municipiul Bălți, dar și Soroca.

În total, vorbim de peste 514.000 de solicitări preluate de felceri și peste 320.000 de solicitări preluate de generaliști, pe toată țara. În total, puțin peste 912.000 de oameni au avut nevoie în 2017 de ajutorul echipelor de Urgență. Peste 380 au și decedat în prezența echipelor care încercau să le acorde ajutor medical.

Datele statistice mai arată că echipele de urgență, prea puține, sunt suprasolicite. Unei echipe din Municipiul Bălți, de exemplu, i-au revenit tocmai 19 solicitări într-o tură de 24 de ore. Conform statisticii preliminare pentru 2017, în Nisporeni și Rezina mai activează doar câte un singur medic de urgență, iar în Cimișlia, Șoldănești și Leova – câte trei. Cea mai bună acoperire – luând în calcul raportul de 1 medic la 10.000 de oameni, ar fi la Dubăsari – 2,0.

Un studiu al Ombudsmaului, realizat în 2016, arată că sistemul de urgență duce lipsă acută de medici. Dacă atunci numărul acestora era de 420 (dacă nu-i luăm în calcul pe cei care au părăsit sistemul în ultimii doi ani), atunci acum ar mai fi nevoie de două ori mai mulți. CNAMUP nu precizează câte echipe specializate (neurologice, cardiologice, psihiatrice etc) sunt acum, cert este că cele mai multe apeluri de la cetățeni vizează aceste categorii de maladii, la care se adaugă urgențele pediatrice și traumele. Încă din 2011 Ministerul Sănătății își propune să îmbunătățească accesul la servicii medicale prin echipe complete de specialiști, dar și să pună pe picioare telemedicina, care ar permite consultarea specialiștilor de la distanță, acestea fiind declarate acțiuni prioritare în cele două programe naționale adoptate cu privire la dezvoltarea Serviciului de Urgență pentru anii 2011-2016 și 2016-2020.

 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *