Selectați pagina

Liderul schismaticilor ucraineni, Filaret Denisenko: Nu numiți BOaU Biserică canonică, nu afirmaţi o minciuni!

Liderul schismaticilor ucraineni, Filaret Denisenko: Nu numiți BOaU Biserică canonică, nu afirmaţi o minciuni!

Întâistătătorul BOU-PK afirmă că la 10 iunie la Fanar nici un ierarh nu a slujit cu Epifanie, deoarece nu-l recunosc ca “Întâistătător al unei Bisericii canonice”.

Filaret Denisenko a declarat că BOaU nu este o biserică canonică, deoarece nu este recunoscută de nici una dintre Bisericile locale, cu excepția Fanarlui. El a spus acest lucru într-un interviu pentru Radio Ucraina în programul “Persona grata”, scrie spzh.news

“Nu numiți BOaU Biserică canonică, nu afirmaţi o minciuni, – a spus liderul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei de la Kiev unui corespondent al Radio Ucrainei. – Nu este recunoscută de alte Biserici ca fiind canonică, ci este recunoscută doar de Patriarhul Ecumenic. Tomosul este doar nominal, iar conținutul nu este autocefal. Și 13 Biserici locale nu recunosc BOaU ca Biserică canonică. Deci, ce înseamnă canonic? Când nimeni nu slujește cu Mitropolitul Epifanie, cu excepția Patriarhului Ecumenic?”

Filaret menţionează că după acordarea Tomosului nici o Biserică Autocefală nu a recunoscut BOaU:

“Nu este recunoscută de nici o Biserică, nu doar de cea Rusă, dar și de Biserica Elină, de Biserica de Ierusalim, de Alexandria, nici de cea Sârbă, Română, Bulgară, Albaneză, Poloneză, Georgiană. Și, prin urmare, nu ar trebui să ne lăudăm că avem un Tomos de autocefalie. Ne-au înșelat”.

Filaret a comentat, de asemenea, prezența lui Epifanie la ziua onomastică a Patriarhului Bartolomeu la Fanar, când multe instituții mass-media s-au grăbit să difuzeze informația că ierarhii Bisericilor locale au săvârşit comuniune liturgică cu liderul BOaU.

“Această Biserică (BOaU, – n.red.), numai declară că este canonică, – spune Filaret.

– Și dacă ea este canonică, de ce la 10 iunie, când mitropolitul Epifanie l-a felicitat pe Patriarhul Ecumenic, reprezentanții Patriarhului Alexandriei, ai Bisericii de Ierusalim și ai Bisericii Eline, nu au slujit cu el? De ce nu au săvârşit comuniune liturgică? Pentru că aceste Biserici nu-l recunosc pe Epifanie drept Întâistătător al unei Biserici canonice”.

Amintim că anterior Filaret a declarat că dacă vom accepta poziţia că în 2018 Fanarul i-a ridicat anatema, atunci întreg “episcopatul” BOU-PK, inclusiv Epifanie, este nevalid.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.